Mainos

"Älä tee tyhmiä virheitä" - poliisi varoittaa netin vaaroista

Nettipoliisi Marko Forss Helsingin poliisilaitokselta muistuttaa netin vaaroista. Hänen mukaansa nettiin ei pidä ja kannata laittaa sellaista tietoa, mitä voi katua myöhemmin. Hän varoittaa myös nettihuijareista.

Silti yllättävänkin moni suomalainen lankeaa nettihuijareiden syötteihin.

- Kerran minulle soitti eräs nainen ja kertoi netissä tapaamastaan miehestä. Sanoin, ettei tarvitse enempää kertoa. Veikkasin, että mies oli Irakissa palveleva USA:n sotilas tai öljylautalla työskentelevä mies.

- Nainen pyrskähti nauruun ja hän sanoi miehen työskentelevän öljylautalla. Tai itse asiassa niitä oli kaksi. Sanoin, että näin on tapahtunut ennenkin. Yhdessä tapauksessa nainen oli lähettänyt yli 17 000 euroa miehelle. Mutta tämä nainen sanoi, että hän oli lähettänyt vieläkin enemmän. Että aina näitä tapauksia löytyy, Forss sanoi SuomiAreena-tapahtumassa.

Myös liian tarkkoja omien tietojen laittamista nettiin kannattaa varoa, sillä siitä voi koitua harmeja. Netin identiteettivarkaudet ovat koko ajan kasvussa Suomessa. Netissä ilmenee myös paljon kiusaamista. Ja nykyään netissä kiusataan enemmän aikuisia kuin lapsia.

- Fiksulla nettikäyttäytymisellä voi hyvin suojautua vaaroja vastaan, Forss toteaa.

Keskusrikospoliisin KRP:n ylitarkastaja Sari Kajantie osoittaa syyttävää sormea myös palveluntarjoajia kohtaan.

- Palveluntarjoajat käsittelevät henkilötietoja nykyään liian hövelisti. Rikokset niiden saralla ovat kasvussa. Asiakkaiden on vaadittava palveluntarjoajilta parempaa henkilötietojen käyttöä, Kajantie totesi.

Netti on helpottanut arkea

Netti koetaan nykyään huomattavasti arkea helpottavana tekijänä. SuomiAreenalla panelisteja puhuttikin se, miten nettiä voidaan hyödyntää yhteiskunnan kannalta.

Paradise Oskarina tunnettu muusikko Axel Ehnström kaipaakin nettiin entistä enemmän poliittisia asioita, jotta nuoret kiinnostuisivat politiikasta.

- Politiikka on nuorille liian kaukainen asia. Minun mielestäni olisikin hyvä, jos esimerkiksi vaaleja voisi jatkossa järjestää netissä, Ehnström kertoi SuomiAreenan tilaisuudessa.

Netin avulla bisnestä tekevä kasvuyrittäjä Taneli Tikka näkee netissä paljon uusia liiketoimintamahdollisuuksia, joista on ollut myös yhteiskunnalle hyötyä.

- Ajatellaan vaikka jotain ravintolapäivää tai kaljakelluntaa. Tuskin ikinä olisi tullut tämmöisiä tapahtumia ilman nettiä. Kaikki tämä syntyi nopeasti netissä ja helposti, kun perinteisellä tavalla se olisi vienyt huomattavasti enemmän aikaa, Tikka totesi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.