Älä pelkää hiilarimörköä!

Monet painonpudottajat sekä ruokavaliotaan tarkkailevat välttelevät nykypäivänä hiilihydraattien syöntiä viimeiseen asti. Hiilihydraateista onkin muodostunut osalle melkoinen mörkö.

Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että ihmiselimistö myös hyötyy hiilihydraateista. Tärkeintä on vain valita oikeanlaisia, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, joita saa muun muassa hedelmistä, täysjyvätuotteista marjoista ja juureksista.

Syömällä kuitupitoisia, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja estät nälän tunteen muodostumista. Kuidut sitovat vettä ja turpoavat vatsassa, jolloin olo muuttuu kylläiseksi. Hitaasti imeytyvät kuidut myös säännöstelevät ruoan imeytymistä elimistöön.

Tässä herkullisia ja kuitupitoisia reseptejä, jotka pitävät sisällään hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja.

Rukiinen kinkku-kasvispiirakka

Ruispohjaan tehty kasvispiirakka sopii moneen tilanteeseen. Piirakan pohja on tehty kuitupitoisesta ruistaikinasta, joka on laktoositon, maidoton, sokeriton ja kananmunaton. Saat ison uunipellillisen piirakkaa, kun teet kaksinkertaisen annoksen.

1 pyöreä piirakkavuoallinen (halkaisia noin 26-30 cm)

1 pkt Myllyn Paras Ruistaikinaa

Täyte:
150 g vähärasvaista saunapalvikinkkua suikaleina
2 -3 paprikaa suikaleina (voivat olla erivärisiä) tai 300 g juures- tai kasvissekoitusta (voi olla pakaste)
100 g purjosipulia renkaina
2 munaa
1 tlk kevyt kermaviiliä (noin 2 dl), voi olla laktoositon)
1 rkl persiljaa
½ tl paprikajauhetta
1/4 tl hienonnettua valkopippuria

Leivitykseen:
vähän rasvaa ja Myllyn Paras Ruiskorppujauhoja

Ota taikina sulamaan levyt erillään (vajaa puoli tuntia) tai sulata varovasti mikroaaltouunissa (1-2 minuuttia sulatusteholla).

Pohjan sulaessa sekoita täytteen ainekset. Levitä piirakkataikina voidellun ja korppujauhotetun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte päälle.

Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30-40 minuuttia.

VINKKI: Voit halutessasi lisätä piirakan täytteeseen 100 g kevytjuustoraastetta.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Superfood-energiapatukat

Tee ihanan rapeita myslipatukoita superfoodeista! Käytä patukoihin kotimaisia kuitupitoisia, lisäaineettomia hiutaleita, esimerkiksi runsaskuituisia Pikakaura+kuitu -hiutaleita.

Patukoihin sopivat mainiosti myös tattarihiutaleet, neljän viljan -hiutaleet tai ruishiutaleet. Siemenet, pähkinät ja kuivatut hedelmät ja marjat tuovat täyteläisyyttä patukoihin.

noin 12 patukkaa

1/2 dl rypsi- tai avokadoöljyä
1/2 dl appelsiini tuoremehua
1 dl hunajaa
1 dl kuivattuja mustikoita, puolukoita tai karpaloita
1 dl goji-marjoja
1 dl taatelirouhetta (raasta karkea raaste taatelipaketista)
1 dl saksanpähkinärouhetta
1 dl seesaminsiemeniä
4 dl Myllyn Paras Pikakaura + Kuitu -hiutaleita

Kuumenna isohkossa kattilassa öljy, mehu ja hunaja kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää muut aineet joukkoon sekoittaen paksuksi tahnaksi.

Aseta leivinpaperi uunipellille. Voitele öljyllä. Painele taikina leivinpaperin päälle tiiviisti matalaksi 30 x 10 cm pitkäksi ja noin 2 cm paksuksi levyksi.

Kypsennä 150-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Leikkaa jäähtyneenä pitkiksi energiapatukoiksi.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kuiturikkaat uunibanaanit

Nopeasti maukasta ja terveellistä vatsan täytettä, kun nälkä yllättää! Uunibanaanit ovat helpompi ja nopeampi vaihtoehto hedelmäpiirakalle. Uunibanaania on totuttu usein syömään kermavaahdon kanssa, mutta annoksesta voi tehdä myös terveellisen.

Annoksen kolmesta ruokalusikallisesta (= 0,5 dl) leseseosta saa kuitua 9 g eli 30 % päivän tarpeesta. Kuidun kanssa on hyvää muistaa juoda paljon.

4 puolikasta, 2 kpl kahdelle

2 banaania

Päälle:
1 dl Myllyn Paras Kuidukas Leseseosta
1 dl kookoshiutaleita
2-3 rkl juoksevaa margariinia
noin 3 rkl paistonkestävää appelsiinimarmeladia
1 tl vaniljasokeria

Halkaise banaanit pituussuunnassa mikrouuniin tai uuniin sopivalle tarjoiluvadille / lautaselle. Sekoita päällyksen aineet keskenään ja levitä seos halkaistujen banaanien päälle.

Paista 1-1½ minuuttia mikroaaltouunin täydellä teholla (noin 800 W) tai tavallisessa uunissa hetki grillivastuksen alla.

Tarjoa välipalaksi tai jälkiruoaksi esim. jäätelön tai vaniljakiisselin kanssa.

VINKKI: Samalla täytteellä voit tehdä vaikkapa uuniomenia tai päärynöitä. Näitä hedelmiä tulee paistaa hieman pidempään kuin banaaneja uunissa.

Lisää kuitupitoisia reseptejä löydät reseptihausta.

Reseptit ja kuvat: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat