Ala-Nissilä: Niinistö ei sanele johtajanimitystä

Eduskunnan pankkivaltuuston jäsenen Olavi Ala-Nissilän mielestä valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei voi sanella eduskunnan pankkivaltuuston kantaa Suomen Pankin johtajanimityksissä.

Valtuusto toimii hänen mukaansa itsenäisesti päättäessään johtokunnan jäsenten lukumäärästä ja tehdessään henkilöehdotuksia presidentille. Ala-Nissilä tuomitsi tänään Helsingissä Niinistön esityksen pelkästään ministeriönsä "oman miehen" nimittämisestä.

Ala-Nissilän mielestä tämä esitys ja Niinistön käynnistämä keskustelu voi johtaa pyrkimyksiin vähentää Suomen Pankin roolia itsenäisenä toimijana.

-Valtiovarainministeriöllä on jo nyt riittävän vahva asema vaikuttamiseen. Ministeriöllä on edustaja EU:n rahapoliittisessa komiteassa ja ministeriö voi vaikuttaa Ecofinin kokousten ja euroalueen valtiovarainministereiden kokousten kautta, Ala-Nissilä huomautti.

Hän korosti Suomen Pankin olevan osa Euroopan keskuspankkijärjestelmää. Sillä on kuitenkin edelleen itsenäinen asema kansallisena keskuspankkina. SP on luonteeltaan eduskunnan pankki. Ala-Nissilän mukaan johtokunnan jäsenten tulee täyttää korkeat pätevyysvaatimukset. Yhtä selvää on hänen mielestään se, ettei rahapolitiikkaa tehdä yhteiskunnallisessa tyhjiössä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat