Älä koskaan tee näin riidellessä – noudata kymmentä tärkeää sääntöä

Osaatko riidellä? Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow antaa meille riitelyn 10 käskyä, joista jokaisen kannattaa ottaa opiksi.

VIDEO: Marianna Stolbow opettaa riitelyn 10 käskyä

Monet kokevat riidan parisuhteessa negatiivisena asiana. Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa tutuksi tulleen parisuhdekouluttaja ja tietokirjailija Marianna Stolbow'n mielestä riitely taas on ainoa tapa, jolla voimme tulla toisillemme tutuiksi.

LUE MYÖS: 

– Riidellessä heikot kohdat paljastuvat ja suhteesta tulee intiimimpi. Kun toinen oppii tietämään arat paikkamme, pääsemme lähemmäs toisiamme, Stolbow valottaa.

Totuus kuitenkin on, että riitely on taitolaji. Stolbow kehottaa noudattamaan tiettyjä perussääntöjä.

1. Yksi asia kerrallaan. Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistaa.

2. Älä riitele turhista asioista. Mieti, onko kyseinen asia todella riidan paikka vai oletteko vain esimerkiksi väsyneitä tai nälkäisiä.

3. Vältä käyttämästä sanoja aina ja ei koskaan. Toinen jumittuu helposti niihin: ”Ai aina?” tai ”Enkö muka koskaan?”, ja oikea aihe jää käsittelemättä.

4. Käytä minä-muotoa. Älä sano, että ”Kun sinä sitä ja sinä tätä” vaan ”Minusta tuntuu näissä kohdissa tältä”.

5. Älä tuo riitaan ulkopuolisia. Puhu vain itsestäsi. Olet itse riittävä auktoriteetti – ei tarvitse sanoa, että ”Muutkin ovat sanoneet”.

6. Älä solvaa. Jos aloittaa lauseensa: ”Olet laiska, tyhmä, lihava ja vastenmielinen”, toinen ei oletettavasti enää kuule sitä oikeaa asiaa, joka voi olla vaikka kuinka asiallinen ja tärkeä.

7. Pysy tyynenä. Stolbow'n mielestä vaikein käsky. Kun olo koetaan uhatuksi, tyynenä pysyminen on kova haaste. Silloin kannattaakin noudattaa seuraavaa ohjetta.

8. Ota aikalisä ajatusten selvittämiseen. Kierrä pari kertaa talon ympäri ja tule sitten takaisin. On kuitenkin tärkeää sanoa tulevansa takaisin ennen kuin painuu ovesta ulos!

9. Tunnista tunteesi. Stolbown mielestä tärkein käsky. Tunnista, tunnetko tilanteessa häpeää, pelkoa vai jotakin muuta ja avaa tunne kumppanillesi. Näin et puhu asian vierestä.

10. Kuuntele toista. Pitäydy kuulemisessa ja kuuntele loppuun asti, älä ala neuvoa. Jokaiseen lauseeseen ei tarvitse vastata omalla näkökulmalla.    


Lue myös:

    Uusimmat