Älä äänestä kahdesti – häkki voi heilahtaa jopa vuodeksi

Pitääkö ennakkoäänestykseen lähtiessä ottaa kotiin tullut äänestyslipuke mukaan? Entä sunnuntaina, itse vaalipäivänä, voiko silloin äänestää ilman lipuketta?

Vastaus monia mietityttäneeseen seikkaan on: ei tarvitse. Ilmoitusta äänioikeudesta ei tarvitse muistaa ottaa mukaan kumpanakaan päivänä. Äänestäminen ei jää kiinni äänioikeuslipukkeesta, vaan äänestäminen onnistuu, kunhan henkilöllisyyden todistaa jollain keinolla.

Ennakkoäänestyspaikalla äänestäneet merkitään äänioikeusrekisteriin. Äänioikeusrekisteri on useimmissa Suomen ennakkoäänestyspaikoissa käytössä. Jos jostain syystä äänestyspaikassa ei ole yhteyttä järjestelmään, merkitään ääni jälkikäteen sinne.

"Matti" äänesti kaksi kertaa

MTV3:n uutisiin yhteyttä ottanut "Matti" kertoi ystävänsä onnistuneen äänestämään ennakkoon kahdesti. Ensimmäisessä äänestyspaikassa ystävältä ei kerätty äänioikeuslipuketta pois, joten Matti halusi testata äänestysjärjestelmää.

– Menimme naapuripaikkakunnalle yrittämään, ja äänestäminen onnistui. Eihän näin saisi sattua. Lapussa lukee, että se otetaan pois ja lappu tulee allekirjoittaa.

Useasti äänestämisestä tai sen yrittämisestä seuraa kuitenkin Suomessa vaikeuksia. Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen sanoo, että useamman kerran äänestäneet jäävät aina kiinni.

– Keskusvaalilautakunnalle tulee tällöin kaksi ennakkoäänestystä samalta henkilöltä. Ensimmäinen hyväksytään ja toinen hylätään. Tällaisesta voi seurata sakkoja tai enintään vuosi vankeutta, Aaltonen sanoo korostaen, ettei tunne lainkaan "Matin" tapausta.

Aaltosen mukaan Suomessa on harvinaista, että samalta henkilöltä tulisi kaksi ääntä. Yrityksiä puolestaan sattuu. Useimmiten kyse on kuitenkin tahattomasta vahingosta, kun esimerkiksi laitoksissa äänestävät vanhukset unohtavat äänestäneensä jo kerran.

Lue myös:

    Uusimmat