Mainos

AL: Suomenlahden uraaninkuljetusmääristä ei tarkkaa tietoa

Suomenlahti on Venäjän uraaninkaupan takia yksi maailman vilkkaimmista ydinmateriaalien kuljetusreiteistä. Aamulehden mukaan Suomen viranomaiset eivät silti tiedä tarkkaan, kuinka paljon uraania lahden kansainvälisillä vesillä kulkee vain kymmenien kilometrien päässä etelärannikon kaupungeista.

Lehden tietojen mukaan Suomenlahdella kulki uraanilaivoja enimmillään parin viikon välein vielä muutama vuosi sitten. Sittemmin tahti on Venäjän viranomaisten mukaan hiljentynyt.

Kuljetuksia seurataan aluevesien ulkopuolella Suomenlahden alusliikenteen pakollisella ilmoittautumisjärjestelmällä. Se kertoo, jos jollain aluksella on säteilevää lastia mukanaan. Muuten lasteja ei eritellä eikä tilastoida tarkemmin.

Säteilyturvakeskuksessa STUKissa öljyonnettomuuden riskejä pidetään ydinkuljetuksia pahempina. STUKin mukaan uraanikuljetuksissa suurin uhka olisi tulipalo laivalla, joka kuljettaa kaasuuntuvaa uraaniyhdistettä.

Silloin myrkkypilvi voisi levitä pääkaupunkiseudulle. STUKin mukaan evakuointeja ei tarvittaisi, mutta asukkaat joutuisivat silloin suojautumaan sisätiloihin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.