Mainos

AL suomalaishankkeesta: Tuoksuja voi siirtää kohta digitaalisesti

Miltä tuntuisi jakaa mielituoksunsa maapallon toiselta laidalta ystävälleen vaikka kännykällä? Aamulehti uutisoi tamperelaistutkijoiden projektista, jonka tavoitteena on siirtää tuoksuja digitaalisesti paikasta toiseen.

Kaksivuotisessa projektissa ovat mukana Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto. Ensi vaiheessa tarkoituksena on kehittää ns. "sähköinen nenä", keinotekoinen hajuaisti, joka mittaa ja muuntaa tuoksuja digitaaliseen muotoon. Digituoksun vastaanottaja saisi tuoksun esille erityisellä "tuoksutulostimella".

Projektia johtava professori Veikko Surakka ei lupaa vielä projektin päätyttyä, että tuoksuja voisi välittää heti älypuhelimilla.

– Se voi olla todellisuutta muutaman vuoden kuluttua. Tämän työn tavoitteena on siirtää digitaalisesti yksinkertaisia tuoksuja (mm. jasmiini), jotka koostuvat 1–3 avaintuoksukomponenteista, Surakka sanoo Aamulehdelle.

Projektissa tavoitteena on siirtää tuoksuja digitaalisesti Tampereen teknillisen yliopiston Hervannan kampuksen ja Tampereen yliopiston Pinni-rakennuksen välillä.

Tuoksut tarjoaisivat uusia mahdollisuuksia myös erilaisten tuotteiden markkinointiin. Tamperelaisten lisäksi tuoksujen digitointia tutkitaan parhaillaan myös Japanissa, Malesiassa ja Britanniassa, AL kertoo.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.