Mainos

Al-Sadr: YK-joukkoja Najafiin

Najafissa tulitauko on jatkunut toista päivää. Radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr hyväksyy YK-joukkojen lähettämisen kaupunkiin.

Irakin kartta

Radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr oli valmis hyväksymään YK:n rauhanturvaajien lähettämiseen Najafiin.

-Pidämme YK:ta parempana kuin Yhdysvaltain johtamia miehitysjoukkoja, koska Irak on YK:n jäsen, al-Sadrin tiedottaja Ahmed al-Shaibani sanoi Najafissa.

-Sinisten kypärien ja miehitysjoukkojen välillä on suuri ero.

Al-Sadrin edustaja syytti pääministeri Ijad Allawia epäonnistumisesta neuvotteluissa, joiden tavoitteena oli rauhoittaa tilanne muslimien pyhässä kaupungissa. Neuvotteluja käytiin eilen perjantaina solmitun tulitauon turvin. Najafissa irakilaisjoukkoja ja liittouman sotilaita vastaan taistelee al-Sadrin Mahdi-armeija.

-Olen syvän surun vallassa ilmoittaessani, että ponnistukset rauhan saavuttamiseksi Najafissa ovat epäonnistuneet, Irakin turvallisuusneuvonantaja Muwafaq al-Rubaie sanoi Najafissa.

Veriset yhteenotot ovat jatkuneet tänään eri puolilla maata, ja kymmenien ihmisten kerrottiin saaneen aiemmissa surmansa.

Amerikkalaisjoukot ovat surmanneet irakilaiskapinallisia Samarrassa ja Hillassa. Amerikkalaisten mukaan Pohjois-Irakissa lähellä Samarran kaupunkia olisi kuollut noin 50 kapinallista. Irakilaispoliisien mukaan alueen taisteluissa olisi kuollut vain viisi ihmistä ja haavoittunut 50 ihmistä.

Liittouman koneet ovat pudottaneet kapinallisten asemiin pommeja. Irakilaistaistelijat ovat ampuneet amerikkalaisjoukkoja kiväärein ja kranaatein.

Irakin sisäministeriän mukaan yön aikana Hillassa käydyissä taisteluissa on kuollut ainakin 43 ihmistä. Ministeriön mukaan kuolleista kolme oli poliiseja ja 40 shiiataistelijoita.

Sairaalalähteet kertoivat puolestaan, että taisteluissa olisi kuollut 13 ihmistä ja 37 haavoittunut. Hilla sijaitsee sata kilometriä Bagdadista etelään.

Pohjois-Irakissa sijaitsevan Kirkukin kaupungin lähellä kuoli kolme irakilaista ja neljä haavoittui eri välikohtauksissa. Najafin asukkaat pääsivät lauantaina asioille ja tarkastelivat yli viikon jatkuneiden taisteluiden tuhoja. Al-Sadrin joukot valvoivat imaami Alin moskeijan lähikatuja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.