Mainos

Al-Qaidan taistelijat jatkoivat vastarintaa

Mustat savupilvet nousivat tänään kohti taivasta eri puolilta Tora Boran vuoristoa, jonka moukaroimista Yhdysvaltain pommikoneet jatkoivat. Samalla umpeutui tuloksettomana jo toinen määräaika, joka vuorilla piileskeleville al-Qaida-järjestön taistelijoille oli annettu antautumista varten.

Ensimmäinen antautumista varten asetettu määräaika meni umpeen keskiviikkona. Afganistanilaisjoukot asettivat täksi päiväksi uuden määräajan, mutta sekin tuli ja meni, ilman että yhtäkään al-Qaidan taistelijaa tuli alas vuorilta. -Kuulin al-Qaedan taistelijan sanovan radiossa, että he eivät halua antautua. He sanoivat: Haluamme marttyyriutta ja onnistumme. Eivät he hyväksy. Yritin puhua heille eilen, mutta se oli turhaa, valitteli afgaanikomentaja Haji Zahirin edustaja Haji Atiqullah.

Uutistoimisto AIP:n mukaan Yhdysvaltain erikoisjoukkoja laskeutui viime yönä Tora Boraan. Myös Yhdysvaltain helikopterit kiihdyttivät tänään lentotoimintaansa vuoristossa. -Näyttäisi siltä, että maahyökkäys on kohta alkamassa, päätteli nimettömänä pysytellyt afgaanitaistelija AIP:n mukaan.

Vipinää diplomaattirintamalla

Afganistanin väliaikaishallituksen tuleva pääministeri Hamid Karzai on tänään saapunut Kabuliin, missä hänen oli määrä tavata YK:n lähettiläs Francesc Vendrell. Britannian armeija ilmoitti tänään lähettävänsä viikonloppuna pienen ryhmän Afganistaniin keskustelemaan paikallisten viranomaisten kanssa ja tekemään viimeisiä tarkistuksia ennen kuin rauhanturvajoukkojen koosta ja luonteesta lopullisesti päätetään.

Britannian pääministerin Tony Blairin edustaja puolestaan kertoi Britannian uskovan terrorismista syytetyn Osama bin Ladenin olevan edelleen Afganistanissa. Bin Ladenin on huhuttu pujahtaneen rajan yli Pakistaniin.
YK:n erityislähettiläs Lakhdar Brahimi lensi tänään Islamabadista Pakistanista New Yorkiin, missä YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden on määrä päättää monikansallisten rauhanturvajoukkojen lähettämisestä Afganistaniin. Päätöksen odotettiin alunperin syntyvän jo perjantaina, mutta torstaina diplomaattisen kädenväännön ennakoitiin jatkuvan jopa ensi viikkoon saakka.

Tanskaltakin joukkoja Afganistaniin

Tanskan hallitus on tänään päättänyt lähettää 50 kommandosotilasta, lentokoneita ja tukihenkilöstöä Afganistanin monikansalliseen rauhanturvajoukkoon.

Pääministeri Anders Fogh Rasmussenin mukaan päätös tehtiin Yhdysvaltain pyynnöstä. Rasmussen sanoi joukkojen tarkan tehtävän selviävän myöhemmin, mutta se todennäköisesti liittyy humanitaarisiin tehtäviin.

Kommandosotilaiden lisäksi Afganistaniin lähtee neljä F-16-hävittäjää, yksi Hercules-kuljetuskone ja 200-400 henkilöä tuki- ja huoltotehtäviin. Joukon arvioidaan lähtevän matkaan tammikuun alkupuolella.

Aiemmin tällä viikolla myös Norja ilmoitti lähettävänsä sotilaita ja lentokoneita Afganistaniin.

15:41

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

John F. Kennedyn lentokentällä New Yorkissa lastattiin eilen lähes miljoona joulupakettia Afganistanin lapsille. Lahjoittajina ovat amerikkalaislapset.

(Huomenta Suomi 13.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.