Mainos

Al-Qaidan pommit tappoivat 30 ihmistä Algeriassa

Kahdessa hyökkäyksessä on haavoittunut yli 160 ihmistä. Ensimmäinen isku tehtiin pääministerin kanslian tuntumassa ja toinen vähän matkan päässä kansainvälisestä lentokentästä.

Pommi-iskujen sarja on surmannut noin 30 ihmistä Algerian pääkaupungissa Alger'ssa. Terroristiverkosto al-Qaida ilmoitti tehneensä itsemurhaiskut, jotka kylvivät tuhoa keskustan hallintokortteleissa ja lähellä poliisiasemaa kaupungin itälaidalla. Algerian uutistoimiston APS:n mukaan yli 160 ihmistä haavoittui.

Ensimmäinen hyökkäys tehtiin pääministerin kanslian tuntumassa. Pian sen jälkeen kolme autopommia räjähti kaupungin itälaidalla vähän matkan päässä kansainvälisestä lentokentästä. Sairaalalähteet kertoivat, että kuolleita oli 30.

Pääministeri Abdelaziz Belkhadem ei haavoittunut iskussa, joka jätti suuren reiän kansliarakennuksen julkisivuun. Poliisin mukaan hyökkäys pääministerin kansliaan oli itsemurhaisku.

- Se oli rikollinen ja pelkurimainen teko, pääministeri jyrähti tv-haastattelussa.

Terroristiverkosto al-Qaidan haara ilmoittautui iskujen tekijäksi puhelussa al-Jazeera -televisiokanavalle ja internetviestissä, joiden todenperäisyydestä ei ollut varmuutta. Internetissä "islamilaisten Maghreb-maiden al-Qaida" sanoi käyttäneensä 700 kilon pommia pääministerin kansliaa vastaan ja surmanneensa 45 ihmistä.

Radikaali islamistiryhmä GSPC ilmoitti viime vuonna liittyneensä al-Qaidaan. Sama ryhmä on ilmoittanut olleensa usean muun viimeaikaisen iskun takana. Iskut ovat kohdistuneet poliisia ja ulkomaalaisia vastaan.

Muistoja viime vuosikymmeneltä

Räjähdykset toivat paikallisten asukkaiden mieleen 1990-luvun, jolloin Algeria suistui lähelle sisällissotaa.

- Luulin, että räjähdykset ovat Algeriassa ohi. Erehdyin pahasti. En voi hyväksyä tätä, suri eräs kaupungin asukkaista keskustassa.

Jännitys kiristyi Algeriassa vuonna 1992, kun maan silloiset vallanpitäjät torjuivat islamistisen puolueen vaalivoiton. Sen jälkeen alkaneessa verenvuodatuksessa sai surmansa kymmeniätuhansia ihmisiä.

Olot ovat rauhoittuneet viime vuosina, kun entisiä taistelijoita on armahdettu. Yhteenotot jatkuvat kuitenkin edelleen Alger'n itäpuolisessa vuoristossa, ja joidenkin asiantuntijoiden mielestä pommi-iskut olivat kosto islamistien vastaista operaatioista.

Liberte-sanomalehden päätoimittaja Mounir Boudjema kuvasi pääministerin kansliaa New Yorkin WTC-pilvenpiirtäjien kaltaiseksi maaliksi. WTC-tornit sortuivat al-Qaidan iskussa vuonna 2001.

Pommi-iskut tuomittiin laajasti maailmalla. Muun muassa EU, YK, Yhdysvallat ja Venäjä tuomitsivat teon.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.