Mainos

Al-Qaidan kouluttama australialainen pidätettiin

Al-Qaida-verkoston harjoitusleireillä Afganistanissa koulutettu australialaismies on pidätetty.

Pohjoisen liiton joukot pidättivät 26-vuotiaan miehen viikonloppuna Afganistanissa, ilmoitti Australian oikeusministeri Daryl Williams tänään. Australialaismies oli saanut koulutusta myös ääri-islamilaisten leireillä Kosovossa ja Pakistanissa. Hän on toinen Afganistanissa kiinni jäänyt länsimaalainen.

Williams kieltäytyi antamasta lisätietoja australialaismiehen pidätyksestä, tämän henkilöllisyydestä tai nykyisestä olinpaikasta. Ministerin mukaan on olemassa todisteita, että mies oli saanut runsaasti asekoulutusta Australiassa ennen vuonna 1999 tapahtunutta maastalähtöään.

Uutistoimisto DPA:n mukaan mies oli kääntynyt islaminuskoon. Miehellä ei ole rikosrekisteriä eivätkä turvallisuusviranomaiset tienneet hänestä aiemmin mitään. Miehen arvellaan lähteneen Eurooppaan vuoden 1999 puolivälissä liittyäkseen Kosovon vapautusarmeijaan. Hän siirtyi sieltä marraskuussa 1999 Pakistaniin, jossa sai asekoulutusta Kashmirissa taistelevan Lashkar-e-Taiba -järjestön militanttien johdolla. Australialaismies saapui vuonna 2000 Afganistaniin, jossa hän osallistui al-Qaidan koulutukseen.

On epäselvää, soveltuuko Australian lainsäädäntö miehen tapaukseen. Hänet saatetaan myös luovuttaa Yhdysvaltoihin syytettäväksi syyskuun 11. päivän terrori-iskuista. -Tämä mies on täydellisessä epävarmuuden tilassa, koska ei ole olemassa luovutussopimusta eikä tapaukseen voida soveltaa mitään lakia, sanoo australialaisen juristijärjestön edustaja Christine Harvey uutistoimisto Reutersille.

Walker kirjoitti vanhemmilleen


Kaksikymmenvuotias amerikkalainen John Walker Lindh jäi vangiksi aiemmin tässä kuussa. Hän kääntyi katolilaisuudesta islaminuskoon 16-vuotiaana ja muutti nimensä Abdul Hamidiksi. Hän on tunnustanut olevansa Yhdysvaltain kansalainen ja taistelleensa talebanien riveissä.

Walkerin vanhemmilleen lähettämä kirje julkistettiin myöhään eilisiltana San Franciscossa. Walkeria edustava asianajaja kertoi, että kirje saneltiin Punaisen Ristin edustajalle joulukuun 3. päivänä, ja se faksattiin Walkerin vanhemmille eilen.

Walker pahoittelee kirjeessä, ettei ole pitkään aikaan ottanut yhteyttä vanhempiinsa. Hän sanoo olevansa hyvässä kunnossa ja turvassa. Asianajaja ja Walkerin vanhemmat eivät halua kommentoida asiaa.

Walker on pidätettynä eteläisessä Afganistanissa sijaitsevassa merijalkaväen leirissä. CIA on jo kuulustellut miestä, josta ovat kiinnostuneet myös muut amerikkalaisviranomaiset. Hänen uskotaan olleen pelkkä rivimies talebanien joukoissa. Walkeria säilytetään kuljetuskontissa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.