Mainos

Al-Qaidan johtoon nousemassa uusi sukupolvi

Johtopaikoille on nousemassa sekä verkostoon hiljattain liittyneitä että aiemmin rivimiehinä toimineita henkilöitä.

Al-Qaida -terroristiverkoston johtoon näyttää nousevan uusia voimia sen jälkeen kun moni johtaja on surmattu tai vangittu maailmanlaajuisessa terrorisminvastaisessa operaatiossa, kertoi sanomalehti New York Times.

Lehden haastattelemat tiedusteluasiantuntijat perustavat käsityksensä tietoihin, jotka löytyivät Pakistanissa heinäkuussa pidätetyn Mohammed Naeem Noor Khanin jäljiltä tietokonetiedostoista ja asiakirjoista. Johtopaikoille on nousemassa sekä verkostoon hiljattain liittyneitä, että aiemmin rivimiehinä toimineita henkilöitä, lehti kertoi.

-Mukana on hieman molempia, sanoi nimettömänä esiintynyt asiantuntija.

Tiedustelutieto ei näyttäisi lehden mukaan tukevan Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin käsitystä, että ääri-islamilainen terrorismi olisi murskattu. Päinvastoin, se näyttää voimistuvan uudelleen uusien toimijoiden ansiosta.

Keskusjohto yhä olemassa

Se, missä määrin piileskelevällä Osama bin Ladenilla tai hänen kakkosmiehellään Ayman al-Zawahirilla on vaikutusvaltaa verkostossa, ei ole lehden lähteiden mukaan selvää. Uusi tiedustelutieto näyttää viittaavan siihen, että al-Qaidalla on edelleen jonkinlainen keskusjohto, joka Khanin tapaisten tietokoneasiantuntijoiden avulla pitää yhteyttä eri maissa kuten Britanniassa ja Turkissa toimiviin ryhmiin.

Britanniassa pidätettiin 11 terroristiepäiltyä pian Khanin pidätyksen jälkeen, ja Yhdysvalloissa kohotettiin valmiustasoa talouden maamerkkeihin kohdistuvan iskun varalta.

Monien al-Qaidan johtohahmojen uskotaan oleskelevan Pakistanissa tai naapurimaissa. Tiedusteluasiantuntijoiden mukaan Pakistanin viranomaiset ovat olleet viime aikoina "varsin avuliaita" etsinnässä.

Al-Qaidan tähtäimessä USA:n presidentinvaalit

Pakistanissa pidätetyt al-Qaidan jäsenet suunnittelivat suurisuuntaista terrorihyökkäystä, jolla oli tarkoitus vaikuttaa Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaaleihin, pakistanilainen tiedustelu-upseeri kertoi uutistoimisto AFP:lle.

-Verkosto aikoi järjestää suuren iskun ennen vaaleja -- Yhdysvaltoihin tai sen tärkeimpiin liittolaisiin, Britanniaan ja Pakistaniin, upseeri kertoi nimettömyyden turvin.

Hänen mukaansa Khanin pidätys toi tutkijoille tulvimalla uutta tietoa terrorisuunnitelmista.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf sanoi tiistaina, että hänen maansa tärkein tavoite on murskata al-Qaida, jota epäillään myös osallisuudesta kahteen presidentin murhayritykseen. Musharrafin mukaan 90 prosenttia hänen murhayrityksiinsä osallisista on saatu kiinni.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.