Mainos

Al-Qaida uhkaa Kiinaa terrori-iskuilla

Ääri-islamilainen al-Qaida uhkaa Kiinaa terroriteoilla ja kehottaa Luoteis-Kiinan uiguurivähemmistöä valmistautumaan pyhään sotaan kiinalaisenemmistöä vastaan. Videolle nauhoitettu varoitus välitettiin islamilaisella nettisivulla tänään.

- Ateistinen Kiina on kulkemassa kohti tuhoaan. Se tulee kohtaamaan saman, mitä entinen Neuvostoliitto aikanaan, videossa varoitettiin. Viestillä viitattiin sissisotaan Afganistanissa 80-luvun lopussa.

Videon mukaan muslimien velvollisuus on tukea uskonveljiään Xinjiangissa, jota muslimit nimittävät yhä Itä-Turkestaniksi. Ryhmä, joka kutsuu itseään Turkestanin islamistiseksi puolueeksi (TIP), kehotti muslimeja myös jo elokuussa hyökkäämään kiinalaisia vastaan ja nousemaan kapinaan sortotoimia vastaan.

Kiinalainen People´s Daily kertoi viime viikolla, että ulkomailla olevat kiinalaiset ovat joutuneet myös yhä useammin terrorihyökkäysten, kidnappausten ja uhkailun kohteiksi.

Viime heinäkuussa han-kiinalaiset ja uiguurit ottivat verisesti yhteen Xinjiangin pääkaupungissa Urumqissa. Kiinalaisten muuttoliike Xinjiangiin alkoi 50-luvun lopulla. Nykyisin han-kiinalaisia asustaa tässä autonomisessa maakunnassa jo 10 miljoonaa ja muuttoliike vain kiihtyy. Alueella on monia luonnonrikkauksia kuten öljyä. Maakunnan strateginen merkitys muuun muassa Venäjän, Kazakhstanin, Afganistanin, Pakistanin ja Intian naapurina on keskeinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.