Mainos

Al-Qaida-johtaja al-Zarqawi kuoli ilmaiskussa Irakissa

Zarqawi oli Osama Bin Ladenin varamies. Yhdysvallat ennustaa, että Zarqawin seuraajaksi valitaan egyptiläinen luutnantti Abu al-Masri.

Irakissa toiminut al-Qaida-johtaja Abu Musab al-Zarqawi on kuollut Yhdysvaltain ja Irakin tekemässä yhteisessä ilmaiskussa. Isku tapahtui eilen lähellä Baquban kaupunkia, joka sijaitsee runsaat 60 kilometriä Bagdadista pohjoiseen.

Jordanialaissyntyinen Zarqawi oli Osama Bin Ladenin varamies ja johti Irakin al-Qaida-solua. Hän oli myös sunnikapinallisten pelätty päämies.

Myös Irakin al-Qaida on vahvistanut Zarqawin kuoleman käyttämällään verkkosivulla. Zarqawin kakkosmies Abu Abdulrahman al-Iraqi kuitenkin vannoo, että al-Qaidan taistelu jatkuu.

Bush: Amerikkalaiset jakoivat oikeutta

Presidentti George W. Bush pitää onnistunutta operaatiota raskaana iskuna al-Qaidalle. Bushin mukaan amerikkalaiset "jakoivat oikeutta" ilmaiskullaan.

- Zarqawi on eliminoitu. Joka kerta, kun uusi Zarqawi ilmestyy jostain, me tapamme hänet. Tulemme kohtaamaan jokaisen, joka astuu hänen viitoittamalleen polulle. Välillämme on avoin sota, Irakin pääministeri Nuri al-Maliki iloitsi televisiopuheessaan. Malikin mukaan iskussa sai surmansa myös seitsemän Zarqawin alaista.

Terroristijohtaja onnistui välttelemään kiinnijäämistä vuosia, vaikka Yhdysvallat oli luvannut tästä 25 miljoonan dollarin eli runsaan 19,5 miljoonan euron palkkion.

Juuri Zarqawin johtamat ryhmittymät ovat tehneet tuhoisia pommi-iskuja ja teloittaneet ulkomaisia panttivankeja Irakissa.Yhdysvallat ja liittolaiset ovatkin korostaneet tänään, ettei Zarqawin kuolema tarkoita maan väkivaltaisuuksien loppua.

Zarqawin seuraajat vakuuttavat taistelun jatkuvan

Amerikkalaisjoukkojen mukaan ilmaiskussa käytettiin kahta F16-hävittäjää, jotka pudottivat kaksi yli 200 kilon pommia Zarqawin suojataloon. Tieto Zarqawin olinpaikasta saatiin Irakin ja Jordanian tiedustelupalvelujen välityksellä.

Amerikkalaiset esittelivät Bagdadissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa kuvia Zarqawin ruumiista. Tämä tunnistettiin muun muassa sormenjälkien ja kasvonpiirteiden avulla.

Zarqawin seuraajat ovat vakuuttaneet kuitenkin jatkavansa taisteluaan.

- Johtajiemme kuolema merkitsee meille elämää, ja se tekee meistä yhä päättäväisempiä jatkamaan pyhää sotaa, sanottiin Irakin al-Qaidan verkkosivulla.

Myös palestiinalainen Hamas-ryhmä on ilmaissut surevansa al-Zarqawin kuolemaa. Yhdysvaltain ja EU:n terroristiryhmäksi luokittelema Hamas on aiemmin ottanut etäisyyttä al-Qaidan väkivaltatekoihin eri maissa. Uutistoimisto Reutersille toimitetussa lausunnossaan Hamas luonnehti kuitenkin Zarqawia arabien ja muslimien vastaisen ristiretken uhriksi ja muslimien kansakunnan marttyyriksi.

Yhdysvallat ennustaa, että Zarqawin seuraajaksi valitaan egyptiläinen luutnantti Abu al-Masri.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.