Mainos

AL: Pimeät asepajat rakentavat toimintakyvyttömistä aseista toimivia

Suomessa toimii laittomia asepajoja, jotka tekevät toimintakyvyttömiksi tehdyistä aseista jälleen toimivia. Aamulehden mukaan viime vuonna tällaisia asepajoja paljastui kaksi. Poliisi kuitenkin epäilee, että yhdestä kolmeen pimeää asepajaa on toiminnassa edelleen.

Toimintakyvyttömäksi tehdyn aseen ostoon ei tarvita lupaa, eikä sitä merkitä minkäänlaiseen rekisteriin. Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan ainuttakaan asetta ei voi deaktivoida niin, ettei ammattitaitoinen metallimies voisi sitä palauttaa toimintakykyiseksi.

Pimeät pajat ovat poliisin mukaan kytköksissä ammattirikollisuuteen.

Pelkästään kolmen viime vuoden aikana poliisin haaviin on jäänyt monta sataa laittomasti reaktivoitua asetta erilaisten rikostutkintojen yhteydessä.

Toimintakyvyttömiksi tehtyjä aseita on markkinoilla huima määrä. Pelkästään Puolustusvoimat on myynyt deaktivoituja aseita 2000-luvulla 7 000 kappaletta. Nyt se on kuitenkin lopettanut aseiden myynnin.

Suomessa poliisin ohjeita aseiden deaktivoinnista on tammikuussa tiukennettu niin, että niiden reaktivointi on entistä hankalampaa, muttei mahdotonta. Esimerkiksi Ruotsissa toimintakyvyttömien aseiden omistaminen on kokonaan luvanvaraista. Joissakin Itä-Euroopan maissa ne ovat täysin kiellettyjä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.