Mainos

AL: Parikymppisiä määrätään holhoukseen aiempaa enemmän

Yhä suurempi osa holhouksenalaisista on nuoria aikuisia. Aamulehden mukaan oikeusaputoimiston täysi-ikäisistä edunvalvottavista on tänä vuonna ollut pari-kolmekymppisiä joka viides Tampereella ja joka kuudes Helsingissä. Ilmiö on huomattu suurista kaupungeista myös Turussa ja Oulussa.

Aiemmin edunvalvojia hoitamaan esimerkiksi raha-asioita on määrätty lähinnä yksinäisille muistisairaille vanhuksille.

– Nuorilla ei ole enää heistä välittäviä omaisia, jotka ottaisivat nuoren asian hoitoonsa, vaan nuori työnnetään viranomaisen hoidettavaksi, Helsingin oikeusapupiirin oikeusaputoimen johtaja Liisa Vehmas kertoo.

Holhouksenalainen nuori on usein syrjäytynyt, mielenterveyden ongelmista kärsivä lääkkeiden tai huumeiden väärinkäyttäjä. Holhottavan laskut maksaa edunvalvoja. Tämä ei edunvalvojien mukaan auta nuoria hoitamaan raha-asioitaan itse. Moni holhottava onkin joutunut pikavippikierteeseen laskujen kasauduttua.

Oulun oikeusaputoimiston johtavan yleisen edunvalvojan Minna Sipolan mukaan monet nuoret hakevat itse apua edunvalvonnasta umpikujaansa. Osan heistä määrää holhottavaksi kuitenkin joko maistraatti tai käräjäoikeus. Edunvalvojana voi toimia joko omainen tai virkamies.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.