Al-Jazeera vapauttaa arabimaailman tiedonvälitystä

Arabivaltioiden perinteiset valtarakenteet murtuvat viestinnän vapautuessa. Uutiskanava al-Jazeera on noussut tämän muutosvoiman veturiksi.

Puolueettomuutta korostava asema tavoittaa päivittäin jo 100 miljoonaa katsojaa ympäri maailman. Laajan toimittajaverkoston myötä siitä on tullut islamilaisten alueiden keskeisin uutislähde. Länsimaissa se ponnahti julkisuuteen Osama bin Laden -nauhojen kautta.

Viisi ja puoli vuotta sitten perustettu al-Jazeera puhaltaa uusia tuulia koko arabimaailmaan. Siitä eivät kaikki pidä. Aluksi uutisointi nostatti vastalauseiden vyöryn, jopa suurlähettiläitä vedettiin kotiin al-Jazeeran vuoksi.

- Me olemme muokanneet suurinta osaa arabialueen uutiskanavista. Niistä on tullut maanläheisempiä, ammattimaisempia, jopa demokraattisempia, sanoo al-Jazeeran apulaispäätoimittaja Saeed Shouly.

Riippumaton al-Jazeera syntyi osana pienen öljyvaltion demokratiaprojektia. Qatarin hallitsijaperhe on edelleen kanavan päärahoittaja, mutta sen ei kuitenkaan anneta näkyä aihevalinnassa.

- Ei Qatarin emiiri puutu asioihimme. Ei meitä painosteta mihinkään linjoihin. Meillä on omat linjamme ja toimimme niiden mukaan keneltäkään kysymättä, Shouly linjaa.

Perinteiset yhteiskuntarakenteet alkavat sananvapauden myötä natista, esimerkiksi naisten asema ja oikeus oppositioon puhuttavat Arabian niemimaalla. Qatariin puuhataan jo parlamenttia, toistaiseksi kuitenkin ilman puolueita.

- Niitä voi syntyä oheistuotteena, kun niin sanotusti opimme demokratiaa. Mutta aluksi niitä tuskin on, eiväthän puolueet tyhjästä putkahda, sanoo Qatarin perustuslakikomitean puheenjohtaja Abdullah al-Khulaifi.

Käytännön mallia demokratiasta saadaan Qatarin emiirin tänään alkavalla valtiovierailulla Suomessa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 10.06.2002)

Lue myös:

    Uusimmat