Mainos

Al-Jazeera-johtaja arvosteli sotatoimittajia Porissa

Al-Jazeera-kanavan pääjohtajan Wadah Khanfarin mielestä sotatoimittajista tulee alueilla usein propagandan tuottajia. Khanfar sanoi MTV:n SuomiAreenassa, että toimittajat ovat kriisialueilla monesti sotilaallisesti vahvemman osapuolen tietojen varassa.

Khanfar korosti paikallisen kulttuurin ja olosuhteiden tuntemisen merkitystä uutisoinnissa. Hänen mukaansa tällainen ymmärrys puuttuu usein vieraassa kulttuurissa työskenteleviltä toimittajilta.

- On ymmärrettävä konfliktien taustat ja syyt, eikä tyytyä vain tekemään kahden minuutin mittaisia raportteja, Khanfar sanoi.

"Panssaroiduissa saattueissa ei saa kontaktia paikallisiin"

Khanfarin mielestä esimerkiksi Irakissa ja Afganistanissa monen länsimaisen toimittajan on vaikea saada yhteyttä paikallisiin ihmisiin.

- Jos kuljetaan suurissa panssaroiduissa saattueissa sotilaiden ympäröiminä, ei synny kontaktia paikallisiin ihmisiin. Me suosimme yhden tai kahden hengen ryhmiä ja korostamme toimittajillemme kunnioittavaa suhtautumista paikallisiin ihmisiin. Silloin yleensä syntyy hyviä kontakteja ja saamme arvokasta tietoa.

Hänen mielestään toimittajien tärkeä velvollisuus on raportoida myös sotilastoimien siviileille aiheuttamasta kärsimyksestä.

- Toimittajat eivät saa tyytyä vain sotilaiden antamiin tietoihin ja materiaaleihin.

Khanfar ollut hengenvaarassa

Keskustelussa pohdittiin myös sitä, onko lehdistöllä velvollisuus vaieta, jos uutisointi vaarantaa rauhankehitystä. Khanfarin mukaan tietoa on välitettävä, mutta kiihkoilua ei saa lietsoa.

- Erään etnisen kahakan jälkeen päätimme, että emme raportoi siitä myöhäisillan ja yön aikana, koska se saattaisi lietsoa lisää levottomuuksia. Heti aamulla meillä oli lähetyksessä molempien osapuolten edustajat kertomassa omia näkemyksiään ja uskon, että tasapainotti tilannetta.

Viime vuonna 137 toimittajaa sai surmansa kriisialueilla. Khanfar kertoi itsekin olleensa muutaman kerran hengenvaarassa.

- Totuus vaatii joskus hengenvaaraan asettumista.

Hänen mukaansa al-Jazeeran toimittajia on menehtynyt Irakissa ja Afganistanissa Yhdysvaltain pommituksissa.

Ahtisaari: Aina ei voida kertoa

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan rauhanneuvottelijoiden ja median intressit eivät aina kohtaa.

- Neuvottelijat ovat monesti tilanteessa, jossa neuvottelujen tilanteesta ei voida kertoa mitään. Silloin kuvailemme vain ilmapiiriä. Pitää valita, rakentaako rauhaa vai puhuuko medialle, Ahtisaari hauskuutti yleisöä.

Ahtisaari painotti sitä, että Yhdysvallat on tärkeä saada vaikeiden rauhanratkaisujen taakse. Pääjohtaja Khanfarin mielestä presidentti Barack Obama ei ole vielä täyttänyt lupauksiaan muun muassa Lähi-idän kriisin hoitamisessa.

Ahtisaari muistutti, että Obamalla on ollut suuria sisäpoliittisia tehtäviä. Ahtisaari uskoo, että Obama tulee vielä olemaan aktiivinen kansainvälisissä rauhanhankkeissa.

Al-Jazeera on televisioyhtiö, jolla on merkittävä asema erityisesti arabimaissa.

Katso Kari Lumikeron juttu Porista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.