Mainos

AL: Ilotulitteista löytyi syöpää aiheuttavaa myrkkyä

Suomen suurimpien maahantuojien valikoimista löytyi kiellettyjä aineita sisältäviä ilotulitteita, selviää Aamulehden Puolustusvoimien teknilliseltä tutkimuslaitokselta tilaamassa testissä.

Laitos testasi 12 ilotulitetta, joista kahdesta löytyi lyijyä, Suomen Ilotulitus Oy:n Eko-kranusta ja Tulitemestarien Power-pienilotulitteesta.

Lisäksi kahdesta raketista testattiin satunnaisotannalla heksaklooribentseenin (HCB) pitoisuus. Sekä Suomen Ilotulitus Oy:n FBI-magnum-padasta että Tulitemestareiden Visitor-raketista löytyi EU:ssa kiellettyä HCB:tä, joka ympäristöministeriön mukaan voi aiheuttaa syöpää.

Testissä ei selvinnyt, paljonko raketeissa oli lyijyä tai HCB:tä.

Turvatekniikan keskuksen viikon takaisissa tarkastuksissa ilotulitteista ei löytynyt kyseisiä myrkkyjä. Tukes oli tarkastanut ainesosat suomalaisilta maahantuojilta saatujen valmistustietojen mukaan.

Tulitemestarien toimitusjohtaja Tero Liinanki muistuttaa, että kyseessä saattaa olla yksittäistapaus. Eri ilotulitteita on markkinoilla jopa tuhansia.

Tukes ei vielä vedä tuotteita takaisin

Turvatekniikan keskus Tukes ei aio ennen uuttavuotta vetää pois myynnistä ilotulitteita, joista löytyi Aamulehden teettämässä testissä kiellettyjä aineita. Tukesin yli-insinööri Harri Roudasmaan mukaan ilotulitteiden ampuminen uutenavuotena ei ole vaaraksi terveydelle kiellettyjen aineiden takia.

- Altistuminen tuotteille on äärimmäisen vähäistä. Ilotulitteiden käyttö keskittyy kuluttajan näkökulmasta yhteen yöhön, ja ilotulitteet koostuvat muutenkin vaarallisista kemikaaleista, kuten raskasmetalleista, Roudasmaa sanoo.

Tukes aikoo kuitenkin seurata tilannetta ja mahdollisesti tehdä testejä, mutta pelkän Aamulehden testin perusteella takaisin vetoja ei tehdä.

Aamulehden mukaan kahdesta ilotulitteesta löytyi syöpää aiheuttavaa heksaklooribentseeniä (HCB) ja kahdesta lyijyä. Puolustusvoimien teknillisen tutkimuslaitoksen tekemässä testissä ei kuitenkaan selvinnyt, paljonko raketeissa oli aineita.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.