Mainos

Akun tyhjeneminen yleisin tielle jäämisen syy pakkasilla

Pakkanen aiheuttaa joka talvi harmillisia ongelmia autoilijoille. Moni matkan keskeytyminen olisi kuitenkin vältettävissä ennakoinnilla. Ensi viikoksi etelään luvatut paukkupakkaset saavat taas Autoliiton avustuspuhelimet soimaan kiivaasti.

Talven saapuminen on helppo todeta Autoliittoon tulevien avustuspuheluiden määrästä. Lapin pakkaset eivät vielä tilastoja heiluta, sillä siellä kylmyyteen osataan varautua paremmin, eivätkä ajoneuvomäärät ole suuria. Etelä-Suomen paukkupakkaset sen sijaan aiheuttavat aina puhelutulvan.

- Tänä vuonna pakkanen on kiristynyt pikkuhiljaa, mikä on helpottanut autoilijoiden ja autojen sopeutumista. Sääennusteet lupaavat kuitenkin ongelmia, toteaa Autoliiton Assistance-päällikkö Jonne Luomala.

Jokainen autoilija voi kuitenkin omalla toiminnallaan välttyä monelta harmilta. Esimerkiksi lyhyiden matkojen tekemistä autolla tulisi karttaa.

"Älä luota ajotietokoneen bensamittariin"

- Kylmä moottori kuluu ja kuluttaa polttoainetta. Akku ei puolestaan ehdi latautua, kun ajetaan pieniä pätkiä. Myös turhaa sähkölaitteiden käyttöä on syytä välttää. Esimerkiksi peilien ja takalasin lämmittimet kannattaa kytkeä pois, kun ikkunoissa ei ole enää huurretta. Jään ja lumen sulattamiseen lämmittimiä ei pidä käyttää, vaan auto puhdistetaan harjalla ja jääskrapalla, Luomala opastaa.

Autoliiton tilastojen mukaan talven yleisin tielle jäämisen syy on akun tyhjeneminen. Useimmiten matka ei ole tällöin päässyt edes alkamaan. Myös polttoaine loppuu yllättävän usein.

- Akun kuntoa on vaikea arvioida, mutta jos sillä on ikää jo viisi vuotta, mennään isolla riskillä. Polttoaineen loppuminen on aina omaa huolimattomuutta. Ei tarvitse odottaa, että merkkivalo syttyy palamaan. Moni luottaa liikaa myös ajotietokoneen ilmoittamaan jäljellä olevaan kilometrimäärään, vaikka se on parhaimmillaankin suuntaa antava, Luomala muistuttaa ja huomauttaa, että auto ei välttämättä lähde enää käyntiin tankkauksen jälkeen, vaan vaatii vierailun korjaamolla.

Skrapaaja, varo ettet jää auton ulkopuolelle

Monella on tapana käynnistää auto ensin ja puhdistaa sen jälkeen ikkunat. Sekin voi pakkasilla kostautua.

- Auton ovet voivat lukkiutua automaattisesti esimerkiksi pakkasen aiheuttaman häiriön seurauksena. Tällaisia tapauksia tulee talvisin runsaasti, Luomala kertoo.

Matkan keskeytymisen varalta kannattaa varmistaa jo etukäteen, mistä saa tarvittaessa apua. Yhä useampi automerkki tarjoaa autolle liikkuvuusturvan, minkä lisäksi jokainen tiellä liikkuja voi tilata apua Autoliiton yleisestä tiepalvelunumerosta 0200 8080 (1,95 €/min + pvm). Autoliiton AL-turva -jäsenille puolestaan kuuluu veloitukseton matkanjatkamispalvelu niin Suomessa kuin yli 40 Euroopan maassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.