Mainos

Aktivistit iskivät olympiaseremoniaan Kreikassa

Kolme mielenosoittajaa onnistui murtautumaan poliisin suojarenkaan läpi olympiatulen sytyttämisseremoniassa antiikin Olympiassa tänään. Yksi mielenosoittajista kantoi mustaa lippua, jossa oli kuvattu olympialippua mukaillen viisi käsiraudoilla sidottua kättä. Poliisi ohjasi mielenosoittajat nopeasti sivuun.

Tapaus sattui ennen tulen sytyttämistä ja Pekingin olympialaisten järjestelykomitean puheenjohtajan Liu Qin puheen aikana. Liu jatkoi puhettaan keskeytymättä.

Liu sanoi, että olympiatuli heijastaa valoa ja iloa, rauhaa ja ystävyyttä sekä toivoa ja unelmia kiinalaisille ja koko maailmalle.

Poliisi kertoi, että he olivat pidättäneet tapauksen takia kolme miestä. Heitä syytetään rauhan rikkomisesta.

Toimittajat ilman rajoja -järjestöstä kerrottiin, että kolme heidän jäsenistään oli mielenilmaisun takana.

- Jos olympiatuli uhrataan, niin sitä enemmän myös ihmisoikeudet, järjestön julkilausumassa sanottiin.

Järjestön mielestä olympiatuli symboloi rauhaa, eikä sitä voi antaa Kiinan hallitukselle ilman ihmisoikeustilanteen tuomitsemista.

Järjestön pääsihteeri Robert Menard avasi toisen mustan banderollin VIP-alueella. Myös soihtuviestin ensimmäisiä olympiatulen kantajia yritettiin häiritä ja estää etenemästä.

Joillain mielenosoittajista oli yllään Free Tibet -(vapauttakaa Tiibet) ja Shame on China -paidat, ja yksi iso banderolli roikkui Olympian pääkadun rakennuksen seinällä. Poliisin mukaan parikymmentä mielenosoittajaa yritti päästä alueelle, mutta vahva poliisiosasto esti heidän liikkumisensa.

Lisäksi Kreikan poliisi kertoi, että se oli ottanut kiinni tiibetiläisen aktivistin Tenzin Dorjeen. Dorjeen aikomuksena oli järjestää mielenosoitus myöhemmin.

- On aina surullista, kun on mielenosoituksia. Mutta ne olivat väkivallattomia, joka on minusta tärkeä asia, Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge sanoi. Kreikan hallituksen edustaja tuomitsi mielenosoitukset.

Soihdun kantajia lähes 22 000

Soihtu lähti viisi kuukautta kestävälle matkalleen, joka päättyy Pekingin olympialaisten kisojen avajaisiin 8. elokuuta.

Sää oli pilvinen, mutta antiikin ajan tavoin pukeutunut ylipapitar sytytti tulen puoliltapäivin, kun pilvipeite avautui hetkeksi. Sytytysseremonia tapahtui Heran temppelin edustalla. Hera oli ylijumala Zeuksen vaimo.

Soihdun ensimmäinen kantaja oli kreikkalainen Aleksandros Nikolaidis. Kreikassa soihtu pysyy kuusi päivää ennen kuin se luovutetaan kiinalaisille kisaisännille 30. maaliskuuta.

Olympiatulen on määrä käväistä matkallaan Pekingiin myös maailman korkeimman vuoren Mt. Everestin huipulla. Everestin valloitus on edelleen suunnitelmissa, vaikka Tiibetin tilanne aiheuttaa huolta.

Olympiatulen matkalle kertyy mittaa kaikkiaan 137 000 km. Kiinaan se saapuu 31. maaliskuuta. Tällöin se otetaan juhlavasti vastaan Pekingin kuuluisalla Tiananmenin (Taivaallisen rauhan) aukiolla.

Soihtua kantaa viestin aikana 21 780 ihmistä. Soihtuviesti vierailee 134 kaupungissa viidessä maanosassa ja se saapuu Pekingin olympiastadionille kisojen avajaispäivänä 8. elokuuta.

Peking oikea valinta

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n belgialainen puheenjohtaja Jacques Rogge on vakaasti sitä mieltä, että kesäkisojen myöntäminen Pekingille on oikea ratkaisu Kiinan ihmisoikeustilanteesta riippumatta. Olympiaboikotille Rogge ei näe perusteita.

Rogge seurasi olympiatulen sytyttämistä tänään. Roggen mielestä kisojen myöntämistä Pekingille voi perustella olympialaisten idean kertomisesta maapallon väkirikkaimman maan asukkaille sekä sillä, että jo ennen kisoja maailman median mielenkiinto kohdistuu korostuneesti Kiinaan.

- Nämä molemmat vaikuttavat myönteisesti Kiinan kehitykseen, Rogge uskoo.

- Me uskomme, että olympialaiset vaikuttavat Kiinassa muutokseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet, että KOK painostaisi Pekingiä kohentamaan maan ihmisoikeustilannetta, erityisesti Tiibetissä aiemmin maaliskuussa tapahtuneiden väkivaltaisuuksien jälkeen.

1Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa buddhalaiset munkit osoittivat mieltään 10. maaliskuuta, ja tämä mielenilmaisu johti väkivaltaisuuksiin, joissa kuoli runsaasti siviilejä. Kiina on syyttänyt tapahtumien kehittymisestä maanpaossa elävää Tiibetin hengellistä johtajaa dalai-lamaa. Tämä on vastannut kiinalaisten syytöksiin sanomalla, ettei vastusta Pekingin olympialaisia.

Rogge on huolissaan

Rogge ei aio antaa kiinalaisille minkäänlaisia ohjeita tai neuvoja koskien Kiinan toimia Tiibetissä, mutta kuitenkin muistutti, ettei olympialaisia voida järjestää väkivallan uhan alla. Rogge on huolissaan Tiibetin tapahtumista, mutta sanoi, ettei KOK voi tehdä juuri muuta kuin yhtyä maailman johtajien pyyntöön rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.

- Tiedämme rajamme. Emme osallistu poliittiseen keskusteluun, Rogge sanoi ja lisäsi, että olympialiike oli tutustunut ennen kisojen myöntämistä Kiinan ihmisoikeustilanteeseen.

Rogge on sanonut, että kunnioittaa tiibetiläisten aktivistien asiaa, mutta muistutti, ettei KOK ole mikään poliittinen toimija. Rogge on tavannut Kiinan johtajia kisoihin valmistautumisen aikana ja keskustelee vielä huhtikuussa Kiinan pääministerin Wen Jiabaon kanssa eri asioista.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.