Mainos

Aktiivisia ammattiliittolaisia vainotaan

Ammattiliitossa toimiminen tai lakkoileminen on yhä vaarallista monissa osissa maailmaa, arvioi Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL. Järjestön vuosiraportin mukaan kaikkiaan 223 ammattiyhdistysaktiivia menetti viime vuonna henkensä tai katosi. Vastuussa kuolemantapauksista ovat olleet niin yhtiöiden kuolemanpartiot, terroristit kuin virkavalta.

Tilanne on ylivoimaisesti pahin Kolumbiassa. Siellä tapahtui peräti 201 kirjatuista kuolemantapauksista ja katoamisista. VAKL käy läpi 132 maata, joissa ammattiyhdistysoikeuksia on loukattu tavalla tai toisella. Etelä-Korea saa huonon arvosanan, koska maassa vangittiin viime vuonna yli kaksisataa ay-aktiivia ja johtajaa, joista viitisenkymmentä joutui istumaan telkien takana vielä tämän vuoden puolella. Työnantajat käyttävät iskuryhmiä, joita lähetetään lakkolaisten kimppuun. Kiinassa ay-aktiivien vainoon syyllistyvät viranomaiset. Kiinassa yritys perustaa riippumaton ammattiliitto voi johtaa pitkään vankilatuomioon. Burmassa sotilasjuntta antaa käyttää sekä pakko- että vankityövoimaa.

Afrikassa mustan listan kärkimaita ovat Zimbabwe ja Swasimaa. Zimbabwen presidentti Robert Mugabe suuttui ay-liikkeelle, koska se tuki kilpailevaa presidenttiehdokasta Morgan Tsvangiraita. Swasimaassa murhattiin viime vuonna kolme lakkoilevaa terästyöläistä.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto on maailman suurin kansainvälinen kattojärjestö, johon kuuluu 225 ammattijärjestöä 148 maassa. Suomalaisia jäseniä ovat keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava. Suomalaiset ammattijärjestöt tukevat kehitysmaissa ja Suomen lähialueilla toimivia sisarjärjestöjään Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen kautta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.