Aktiivinen työvoimapolitiikka alentaa työttömyttä

Suomen työvoimahallinnon omaksuma ns. aktiivinen työvoimapolitiikka on tähänastisten tutkimusten mukaan osoittautunut tehokkaammaksi kuin aiemmat massatoimenpiteet. Yksilöllisemmät menetelmät auttavat erityisesti pitkäaikaistyöttömiä. Koko kansantalouden tasolla ne sekä alentavat työttömyyttä että kasvattavat työllisyyttä.

Vuonna 1998 aloitettu työvoimapolitiikan uudistus noudattaa siten tuloksiltaan muista OECD-maista saatuja kokemuksia. Aiemmin sovellettu ns. passiivinen työvoimapolitiikka, kuten takavuosina harjoitettu velvoitetyöllistäminen, on havaittu varsin tehottomiksi kaikissa OECD-maissa. Tutkija Kari Hämäläisen työministeriölle tekemän selvityksen mukaan työvoimapolitiikan vaikutuksia käsittelevät tutkimukset ovat johtopäätöksiltään varsin samansuuntaisia. Aktiivinen työvoimapolitiikka parantaa mm. työmarkkinoiden kohtaantoa, kasvattaa tuottavuutta ja lisää työpaikkakilpailua.

Velvoitetyöllistäminen toi uuden työttömyysjakson

Yksilötasolla aktiiviseen toimenpiteeseen osallistuminen edistää työnhakijoiden työllistymistä, pidentää työsuhdetta ja lisää työssäoloaikaa. Poikkeuksen muodostaa vuoden 1987 työllisyyslain velvoitetyöllistämiskokeilu, joka lopetettiin vuonna 1992. Velvoitetyöhön osallistuminen mahdollisti uuden ansiosidonnaisen päivärahakauden siten, että päiväraha laskettiin velvoitetyötä edeltävästä palkkatulosta, mikä heikensi joidenkin työnhakijoiden työnhakuhalukkuutta.

Täsmäohjaus on tehokasta

Tutkimusten mukaan toimenpiteet tehoavat sitä paremmin mitä tarkempi on toimenpiteiden kohdistaminen. Työvoimakoulutuksen työllistämistoimet ovat yleistä tukityöllistämistä parempia. Yrittäjärahan saaneista yrityksistä valtaosa jatkaa toimintaansa vielä muutaman vuoden kuluttua. Työttömien aktivointia pidetään tutkimuksissa kannattavana. Passiivisesti työtä hakevien ryhmässä työnhakukoulutukseen osallistuneet ovat työllistyneet muita paremmin. Myös tukityöllistämisen aiempaa tehokkaampi kohdistaminen pitkäaikaistyöttömille on tutkimuksen mukaan kannattavaa ja jopa tehokkaampaa kuin työvoimakoulutus. Työministeriön rahoittama ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:ssa tehtävä selvitys on osa laajemmasta tutkimusprojektista, jossa aktiivisen työvoimapolitiikan vaikutuksia pyritään perusteellisemmin selvittämään.

Lue myös:

    Uusimmat