Mainos

Aktiivinen keski-ikä voi ehkäistä dementiaa

Aktiiviset liikuntaharrastukset ja kohtuulliset elintavat keski-iässä näyttävät tuoreen väitöstutkimuksen mukaan edistävän vireää vanhuutta ja vähentävän dementian riskiä. Vapaa-ajan liikunnan havaittiin vaikuttavan sairastumisriskiin erityisesti niillä ihmisillä, jotka kantavat perimässään Alzheimerin taudille altistavaa geenimuotoa. Liikunnalla näyttää olevan edullisia vaikutuksia myös aivojen tilavuuteen.

Keski-iässä vapaa-ajan liikuntaa vähintään kaksi kertaa viikossa harrastaneilla on vanhuusiässä jopa 50 prosenttia pienempi riski sairastua dementiaan kuin passiivisemmilla ikätovereillaan. Alzheimeirin taudin riskiä aktiivinen keski-ikä pienentää 60 prosenttia, sanoo tutkija Suvi Rovio Tukholman Karolinska Institutista.

Rovion väitöstutkimus on tehty yhteistyössä Suomen Kansanterveyslaitoksen kanssa. Se on osa laajempaa CAIDE-tutkimusta, jossa tutkittiin Kuopion ja Joensuun alueen keski-ikäisiä miehiä ja naisia 1970- ja 1980-luvuilla. Tuolloin tutkituista noin 1450 osallistui 21 vuotta myöhemmin uusintatutkimukseen ja noin 90 myös aivojen magneettikuvantamiseen.

Rovion mukaan jokainen voi pyrkiä ehkäisemään dementiaa ja Alzheimerin tautia omilla valinnoillaan. Säännöllinen vapaa-ajan liikunta, kohtuullinen alkoholin ja ravintorasvojen käyttö sekä tupakoinnin välttäminen kannattavat, sillä ne lisäävät mahdollisuuksia nauttia vireämuistisesta vanhuudesta. Työ- tai työmatkaliikunnalla ei sen sijaan havaittu olevan merkittävää vaikutusta sairastumisriskiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.