Mainos

Aktiiviasiakkaat kilpailuttavat pankkien talletuskorkoja

Aktiivisimmat pankkiasiakkaat ovat alkaneet kilpailuttaa pankkeja myös talletuskoroilla. Intoa on lisännyt kesäkuun alussa poistunut käyttelytilien korkojen verottomuus. Pankit eivät myönnä lähteneensä korkosotaan, mutta asiakkaalle luvataan tehdä kohtuullinen tarjou

s.

Kunnon korko

Johtaja Kaija Erjanti Suomen Pankkiyhdistyksestä toteaa, että kilpailu kuuluu pankkitoimintaan. Hän tähdentää, että korkotason määrää viime kädessä se, millä hinnalla pankki itse saa rahaa tukkumarkkinoilta. Tukkumarkkinat ovat pankkien välisiä rahamarkkinoita, joilla pankit lainaavat toisiltaan tai toisilleen.

Veronalaiseksi tulivat kuun vaihteessa käyttelytilien lisäksi määräaikaiset- ja säästötilit, jos niille maksettu korko ei ylittänyt kahta prosenttia. Tämä on havahduttanut asiakkaat katsomaan, minkälaisilla tileillä varoja on ja paljonko niille maksetaan korkoa. Erjanti uskoo, että pörssin heiluriliike on rajoittanut intoa sijoittaa suoraan osakkeisiin ja hidastanut rahastosijoitusten kehitystä.
-Se on osaltaan terveelläkin tavalla osoittanut lyhytaikaisen sijoittamisen ja osakemarkkinoiden epävarmuuden, Erjanti sanoo.

Käyttelytilit ovat suuremmaksi osaksi palkka- ja eläketilejä, joissa raha tulee ja menee kuukauden aikana. -Käyttelytileillä ei makaa laiskaa rahaa, vaan käyttövaroja, Erjanti huomauttaa. Tileillä on myös säästövaroja ja osa on säästänyt pahan päivän varalle. Tallettajat arvostavat turvallisuutta, sillä rahan arvo ei muutu kurssiheilahtelujen mukaan. Tallettaja ei voi tehdä pikavoittoja, mutta hän ei menetäkään suuria. Myös talletussuoja saa arvostusta asiakkailta.
-Turvallisuus on ollutkin suurin tekijä, kun asiakkailta on kysytty, miksi rahat ovat pankkitileillä, Erjanti sanoo. Suomen Pankin mukaan huhtikuun lopussa käyttelytileillä oli yhteensä 217 miljardia markkaa, joista verottomilla tileillä 146 miljardia.

Korkosotako tulossa?

Raha on pankeille raaka-ainetta, jota ne tarvitsevat toimintansa pyörittämiseen. Rahalle maksettava korko on tuonut pankkeihin jo jonkin verran liikkuvia asiakkaita, jotka kyselevät korkotarjousta. Kautta linjan pankit lupaavat parasta hintaa asiakkaalle, joka haluaa tallettaa kohtalaisen suuren summan pitkäksi ajaksi.

Merita-Nordbankenin varatoimitusjohtaja Pekka Ojala sanoo, että jokaisen asiakkaan kohdalla katsotaan erikseen, mikä on paras vaihtoehto.
-Kun korkotaso on noussut niin pankkitalletuksiltakin odotetaan enemmän, pörssin heilahtelusta huolimatta rahastomarkkinat vetävät edelleen hyvin, Ojala sanoo. Ojala ei halua sanoa suoraan, minkä suuruisen koron pankki maksaisi rahatalletukselle.
-Kyllä kilpailukykyinen tarjous tehdään, mutta korko riippuu sijoitusajasta ja summasta. Kolmelle vuodelle maksetaan enemmän kuin kolmelle kuukaudelle, Ojala sanoo. Hänen mielestään on vielä vaikea ennakoida, syntyykö pankkien välille korkosota.
-Muutos tapahtui vasta kolme viikkoa sitten ja nyt asia on paljon esillä, mutta seuraako korkotarjouksista pidempiaikainen ilmiö, on vaikea sanoa, Ojala miettii.

Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Markku Ruutu sanoo, ettei korkomarkkinoilla ole dramatiikkaa. Ruutu toteaa, että kilpailu on yleisesti ottaen maltillista, mutta yksittäisiä ylilyöntejä toki tapahtuu. Toimitusjohtaja Reijo Karhinen Osuuspankkikeskuksesta on samoilla linjoilla.
-Korkosodasta tulee lähinnä mieleen bensiinin hintasota eikä tässä sen tyyppisestä kilpailusta voi puhua. Karhinen sanoo, että rahasta maksetaan käypä markkinahinta, mutta uusi hintataso hakee itseään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.