Mainos

Aktian voitto 115 miljoonaa markkaa

Aktia-konsernin viime vuoden voitto oli 115,6 miljoonaa markkaa, mikä merkitsi 32,5 miljoonan kasvua vuoteen 1998 verrattuna. Varsinkin otto- ja antolainausvolyymeihin liittyvä kasvu jatkui hyvänä, pankki kertoo tiedotteessaan. Tiukkojen korkomarginaalien vuoksi tulos ei kuitenkaan parantunut samassa suhteessa kuin 1998. Myös tänä vuonna tulosta rasittivat yhteensä 24,2 miljoonan markan kiinteistöjen arvonalentumiset, jotka johtuivat siitä, että se osa konsernin kiinteistö- ja kiinteistöosakeomistuksesta, joka ei ole konsernin omassa käytössä yhtiöitettiin. Edellisvuonna arvonalentumiset olivat 91,5 miljoonaa.

Aktian liikevoitto parani 46,9 miljoonaa 130,0 miljoonaan markkaan. Tulos ennen luottotappiota kasvoi 47,2 miljoonaa 135,2 miljoonaan markkaan. Luottotappiot nousivat 1,1 miljoonaa 6,8 miljoonaan.

Aktian rahoituskate oli 336,1 miljoonaa - eli 0,1 miljoonaa markkaa korkeampi kuin vuotta aiemmin - vaikka vuoden alussa tapahtuneet ohjauskoron alentamiset vaikuttivat rahoituskatteeseen. Kehitykseen vaikuttivat myös tiukat asiakasmarginaalit, ja kauden lopussa korkomarginaali oli 0,52 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin.

Pankin muut tuotot yhteensä laskivat 225,2 miljoonasta 220,5 miljoonaan. Palkkiotuotot lisääntyivät 141,8 miljoonasta 153,9 miljoonaan. Nousu johtuu lähinnä osakevälityksen huomattavasta kasvusta sekä sijoitusrahasto-osuuksien ja vakuutustuotteiden lisääntyneestä myynnistä. Arvopaperikaupan ja valuuttatoiminnan tulos oli 9,3 miljoonaa tappiolla pitkien korkojen keväällä ja kesällä tapahtuneen nousun vuoksi, mikä aiheutti epäkuranttiuskirjauksia Aktian korkosalkuissa.

Epäkuranttiuskirjauksia tehtiin myös osakesalkuissa. Myös valuuttatuotot vähenivät euroon siirtymisen vuoksi. Kiinteistöjen myynnistä saadut korkeammat voitot kasvattivat liiketoiminnan muita tuottoja 3,1 miljoonaa 88,4 miljoonaan markkaan.

Aktia uskoo toimintansa ja tuloksensa kehittyvän suotuisasti tänä vuonna, jos vallitseva suhdannetilanne kehittyy odotusten mukaisesti eikä korkomarkkinoilla tapahdu suurempia muutoksia. Luottokannan kasvun pankki odottaa hidastuvan, kun taas vaihtoehtoisten säästömuotojen, kuten rahastojen ja vakuutusten, volyymin odotetaan kasvavan.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.