Mainos

Aktian ekonomisti: Suomi sytyttää omahyväisyydellään maailmanpalon

Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen haukkuu Suomen vakuuskannan täysin maanrakoon. Tyrväisen mukaan Suomen takausvaatimukset aiheuttavat ketjureaktion, jossa kaikki muutkin maat ilmoittavat haluavansa Kreikalta vakuuksia lainojensa vastikkeeksi. Itävalta on jo ilmoittanut vaativansa vakuuksia, ja itävaltalaiset uskovat Helsingin Sanomien mukaan Hollannin, Slovenian ja Slovakian seuraavan perästä.

- Voiko Suomessa olla joku poliittinen päättäjä, joka ei olisi ennakoinut että näin tässä käy? Maa kerrallaan tulee sanomaan, että tämä on keino irrottautua lainatakauksista.

Suomea voidaan Tyrväisen mukaan hyvällä syyllä kutsua omahyväiseksi rintamakarkuriksi.

- Palakoon manner, tuhoutukoon talous, nouskoon työttömyys! Me voimme sanoa omille kansalaisillemme sanoa että olemme toimineet heidän etunsa mukaisesti vaikka tämä on jokaiselle Euroopan maalle - ja myöskin Suomelle! - erittäin vahingollinen liike, Tyrväinen messuaa. Tulee selväksi, että Suomi on työntämässä Kreikkaa jyrkänteeltä alas.

Pää pois puskasta - vakuudet ovat hölmöläisen hommaa

Tyrväisen mukaan vakuuksien maksaminen kalliisti hankitulla lainarahalla on hölmöläisen peitonjatkamista.

- Tässä täytetään kirjain, ollaan mukamas mukana ja tuetaan Kreikan nousemista jaloilleen. Toisella kädellä annetaan rahaa, ja toisella otetaan pois. Tämä ei auta ketään, se on silmänlumetta! Tyrväinen kertoo.

Itävalta aikoo ehdottaa lainatakauksien osalta kompromissia: ne maat, joiden pankeilla on vähän saatavia Kreikasta, saisivat lainoistaan suuremmat takuut kuin ne maat, joiden pankeilla on Kreikassa enemmän hävittävää. Tyrväinen myöntää, että ajatus tuntuu ensiajattelulta loogiselta. Totuus on hänen mukaansa toinen.

- Meillä on linkkejä Saksaan, Saksasta on linkkejä Ranskaan, Italiaan, Kreikkaan. Sellainen ajatus, että eihän meillä ole suoria yhteyksiä Kreikkaan on tosiasioiden kiertämistä ja pään pistämistä pensaaseen.

Todisteita ei Tyrväisen mukaan tarvitse hakea kaukaa, ainoastaan alle kolmen vuoden takaa. Tuolloin Lehman Brothers -yhtiön konkurssi levisi kulovalkean tavoin koko maailmaan, vaikka yhteyksiä ei aluksi oletettu olevan. Nyt Suomi on Tyrväisen mukaan heittänyt ensimmäisen tulitikun.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.