Mainos

Aktia uskoo työttömyyden lisääntyvän

Aktia-säästöpankki pitää mahdollisena, että työttömyyden aleneminen pysähtyy Suomessa ensi vuonna ja kääntyy nousuun vuonna 2003. Syynä ovat kotimaiset inflaatiopaineet sekä maailmantalouden heikentyminen, jota Aktia pitää vakavampana ja pitempiaikaisena ilmiönä kuin useimmissa muissa arvioissa on esitetty.

Aktian julkaiseman talouskatsauksen mukaan Suomen talouskehitys jatkuu pintapuolisesti suotuisana. Palvelualoilla on kuitenkin levinnyt inflaatiopaineita, jotka vaikeuttavat työttömyysongelman ratkaisemista, Aktia varoittaa. Palvelualojen palkankorotukset ovat ylittäneet tuottavuuden kasvun, minkä seurauksena palvelualojen kyky työllistää heikkenee. Palvelujen suhteellisten hintojen nousu johtaa myös kysynnän heikkenemiseen, Aktia päättelee.

Samaan aikaan kansainvälisen kysynnän laantuminen ja Suomen kilpailukyvyn rapautuminen johtavat kokonaistuotannon kasvun hidastumiseen. Viime vuonna kokonaistuotanto nousi 5,5 prosenttia ja tänä vuonna vielä 4,2 prosenttia, mutta vuonna 2002 bruttokansantuote kasvaa enää 3,4 prosenttia, Aktia ennustaa. -Laskusuhdanteen pohja voisi hyvin ajoittua vuoteen 2003, talouskatsauksessa pohditaan. Työttömyysasteen lasku pysähtyisi näin 8,8 prosenttiin vuonna 2002, ja vuonna 2003 työttömyys voi hyvinkin kääntyä nousuun, Aktia arvioi.

Uusi öljykriisi Lähi-itään

Aktian mukaan taantuman todennäköisyys Yhdysvalloissa on huomattavasti suurempi kuin maan talouden kääntyminen nousuun ensi kesänä. Pankin ekonomistit antavat taantumalle 35 prosentin todennäköisyyden, kun nousun mahdollisuus jää 15 prosenttiin. Useimmissa muissa arvioissa Yhdysvaltain talouden on veikattu kääntyvän jälleen nousuun vuoden jälkipuoliskolla. Taantuman voisivat Yhdysvalloissa laukaista Lähi-idästä alkava uusi öljykriisi, pääomapako ja dollarin heikkeneminen, pankkien ajautuminen ongelmiin sekä varallisuusarvojen putoaminen. Euroalue ei ole Aktian mukaan enää Yhdysvaltain taantuman suhteen yhtä haavoittuvainen kuin pari kolme vuotta sitten, mutta jos kriisiytyminen leviää Aasiaan, vaikutukset myös Euroopassa olisivat varsin merkittäviä.

Koronalennus vapun jälkeen

Euroalueen inflaatio hidastuu alle kahden prosentin vasta kesällä, minkä vuosi Euroopan keskuspankki ei kiirehdi rahapolitiikan keventämistä. Aktia ennustaa, että euroalueen ohjauskorot kääntyvät laskuun vapun ja juhannuksen välillä, mutta sen jälkeen korkojen lasku voi olla nopeampaa kuin on uskottu. Tällä hetkellä EKP:n ohjauskorko on 4,75 prosenttia. Aktia uskoo koron laskevan kolmeen prosenttiin syksyyn 2002 mennessä. Euron arvo vahvistuu ja saavuttaa dollarin kesäkuun lopussa. Euron vahvistuminen haittaa vientiä, mutta öljyn halventuminen ja veronalennukset tukevat kulutuskysyntää. Vaimentuminen tapahtuu vuoden 2002 loppua kohti, ja suhdannepohja saavutetaan euroalueellakin vuonna 2003, Aktia arvioi talouskatsauksessaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.