AKT: Vain ihme toisi nopean sovun

Ahtaajien lakon neuvottelut on jälleen keskeytetty. Valtakunnansovittelija Esa Lonkan mukaan neuvottelujen jatkamiselle ei tämän päivän osalta ollut enää edellytyksiä.

Valtakunnansovittelija on antanut neuvotteluosapuolille mietittäväksi uusia tehtäviä, joilla kiista muutosturvasta saataisiin ratkaistua. Neuvotteluja on määrä jatkaa huomenna kello 13.30.

AKT:n puheenjohtaja Timo Rädyn mukaan pitäisi tapahtua ihme, jotta sopu syntyy nopeasti.

- Ei ole tullut mitään sellaisia signaaleja, että asenteet olisivat muuttuneet, Räty toteaa.

- Olisi suotavaa, että neuvottelut saataisiin vihdoin käyntiin. Käytännössä emme ole edistyneet yhtään neljän kuukauden aikana.

- Tarkoitus on, että kaikki tahot sovittelija, työnantaja ja me pyrkisimme katsomaan, onko mahdollisesti muilla aloilla tai muissa maissa ratkaisuja, joita voitaisiin soveltaa tähän tapaukseemme.

Räty vahvistaa, että neuvotteluissa hiertää edelleen kiista muutosturvasta.

Työnantajapuolen, Satamaoperaattoreiden toimitusjohtaja Juha Mutrun mukaan paineet ratkaisun aikaansaamiseksi kasvavat.

- Meillä on valmius edetä neuvotteluissa. Nyt pitää löytyä oikea ratkaisumalli.

- Luotettavimman arvion mukaan vientiteollisuuden menetykset ovat toistasataa miljoonaa euroa vuorokaudessa. Mitä pitempään lakko kestää, sitä pysyvämpiä ovat asiakassuhteiden menetykset.

Mutru syyttää AKT:tä asioiden vääristelystä. Mutrun mukaan AKT:n väite erorahasta sopimisesta vuoden 2008 työehtosopimusneuvotteluissa on vailla pohjaa.

Työtaistelun piirissä ovat Suomen lähes kaikki satamat ja noin 3 000 ahtaajaa.

Lakko on jatkunut nyt viikon.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat