AKT:n satamalakko alkoi

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n mielenilmauslakko pysäytti työt kaikissa Suomen satamissa.

Satama, nosturi

Työt pysähtyivät kaikissa Suomen satamissa aamukuudelta. Mielenilmauslakolla vastustetaan suunnitelmaa satamapalveluiden markkinoiden vapauttamisesta. Jos direktiiviehdotus EU:n parlamentissa hyväksytään voi tavaran lähettäjä tai vastaanottaja itse hoitaa tavaran käsittelyn satamissa.

Vuorokauden kestävä työnseisaus on Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n vastalause suunnitelmalle, jonka mukaan varustamot voisivat itse purkaa ja lastata laivat. Työn tekisi joko maissa oleva varustamon henkilöstö tai laivojen miehistöt.

AKT:n puheenjohtajan Timo Rädyn mukaan lastaus- ja purkutöiden siirtäminen pois ammattiahtaajilta saattaa jopa muodostaa turvallisuusriskin.

Teollisuuden ja työnantajien TT:ssä työntekijäliiton painostustoimia pidetään puolestaan kohtuuttomina.

-Erittäin valitettavaa, että tällainen työtaistelu toimeenpannaan. Se on osa tätä vastaavien eurooppalaisten liittojen työtaistelua. Pidän sitä kyllä erittäin pahana, kertoi TT:n johtaja Seppo Riski.

Lisäksi AKT:n Räty sanoo, että Euroopan parlamentin käsittelyssä oleva satamapalveludirektiivi on ristiriidassa kansainvälisen työjärjestö ILO:n pykälän kanssa. Sen mukaan satamissa etusija työtä tarjottaessa on vakituisilla satamatyöntekijöillä.

Satamien työnseisaus loppuu huomisaamuna kello kuusi. Mielenosoituslakkoja on järjestetty useissa muissakin euroopan maissa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.01.2003)

Lue myös:

    Uusimmat