Mainos

AKT:n lakonuhassa riidellään rahasta

Autoliikennettä uhkaavan lakonuhkan sovittelussa kiistellään erityisesti palkankorotuksista. Autoliikenteen työnantajaliitto ALT on syyttänyt Auto- ja kuljetusalan työntekijäliittoa AKT:tä kohtuuttomista vaatimuksista.

ALT:n mukaan ne nostaisivat työnantajien kustannuksia kahdessa vuodessa 12 prosenttia. Niistä puolet koostuu erilaista tekstikysymyksistä.

AKT sanoo esittäneensä sekä kevääksi että syksyksi 1,5 prosentin korotuksia. Tarkoitus on kuroa umpeen palkkojen jälkeenjääneisyyttä ja liukumia, joita teollisuusaloilla syntyy.

Liiton mukaan sen esittämillä niin sanotuilla tekstivaatimuksilla ei ole kustannusvaikutuksia. Sen sijaan työnantaja ajaa AKT:n mukaan rajuja heikennyksiä öljyalan ja autoliikenteen sopimuksiin.

AKT jätti viime viikolla palkankorotusesitykset vain säiliöauto- ja öljytuotealan neuvotteluissa. Muiden autoliikennealojen neuvottelut katkesivat tuloksettomina.

Autoliikennettä koskevan lakkovaroituksen AKT jätti perjantaina. Jos työehtoneuvotteluissa ei tapahdu edistystä, lakko alkaa 21. helmikuuta.

Lakkoa soviteltiin tänään ensimmäisessä tapaamisessa valtakunnansovittelijan johdolla. Sovittelu jatkuu torstaina.

"Vaatimukset kohtuuttomia ja häikäilemättömiä"

Lakko koskisi kaikkia keskeisimpiä kuljetusaloja. Se pysäyttäisi lähes kokonaan tavara-, polttoaine-, kemikaali- ja linja-autoliikenteen sekä jätteenkuljetukset. Työtaistelun piirissä olisi yli 10 000 työtekijää.

Työtaistelun seuraukset olisivat mittavat, minkä vuoksi työnantajajärjestöt ovat arvostelleet painostustoimia ankarasti.

Tiistaina maantielogistiikan elinkeinopoliittinen edunvalvoja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL luonnehti AKT:n vaatimuksia "kohtuuttomiksi ja häikäilemättömiksi".

SKAL katsoo, että palkankorotusvaraa ei konkurssien rasittamalla kuljetusalalla ole. Sen tekemän selvityksen mukaan kuljettajien määrä väheni joka viidennessä kuljetusyrityksessä elo-joulukuussa 2009.

SKAL edustaa yli 6 500 kuljetusyritystä ja yrittäjää.

Kyseessä on toinen AKT:n jättämä lakkovaroitus. Liitto on ilmoittanut aloittavansa satamien ahtausalaa koskevan lakon 19. helmikuuta, jos neuvotteluissa ei sitä ennen päästä ratkaisuun. Lakko pysäyttäisi 80 prosenttia Suomen ulkomaankaupasta. Kiistan sovittelu jatkuu keskiviikkona.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.