Mainos

AKT lisää painostustoimia

SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT lisää painostustoimiaan. Järjestö aloittaa kaikkia satamia koskevan tukilakon keskiviikon vastaisena yönä.

Kontteja satamassa


Samaan aikaan pysähtyvät myös teollisuuden kemikaalikuljetukset. Tukilakko pysäyttäisi heti sekä tavaroiden viennin että tuonnin satamissa. Kemikaalikuljetusten loppuminen taas seisauttaisi työnantajapuolen arvion mukaan koko teollisuuden noin viikossa. AKT ilmoitti tukitoimista Autoliikenteen työnantajaliiton kanssa käymiensä neuvottelujen päätteeksi tänään. Tukilakoilla vauhditetaan sekä Tampereen bussikiistan ratkaisua että työehtosopimusneuvotteluja. Neljän tamperelaisen yksityisen linja-autoyhtiön kuljettajat ovat olleet lakossa jo kuukauden.

Myös Merimies-unioni ryhtyy ensi keskiviikkona tukemaan AKT:tä. Puheenjohtaja Per-Erik Nelinin mukaan tukitoimet koskevat tavaraliikennettä sekä tavara- että matkustajasatamissa. Tavaraa ei siis kulje edes rekkojen kyydissä matkustaja-aluksilla. Merimies-unioni ilmoitti tuesta tiistaina, mutta täsmensi tukitoimensa vasta tänään. Työnantajaliiton toimitusjohtaja Hannu Parvela luonnehtii AKT:n painostustoimia käsittämättömän röyhkeiksi. -On pöyristyttävää, että ammattiliitto voi Suomessa kiristää koko yhteiskunnan pysäyttämisellä saadakseen pienelle ryhmälle erityisetuuksia. AKT vaatii autoliikenteen työnantajilta työehtosopimusta, jonka kustannusvaikutus olisi monta kertaa yleistä linjaa suurempi. AKT:n puheenjohtaja Kauko Lehikoinen perustelee lisäpainostusta työnantajien tiukalla linnoittautumisella sekä Tampere-kiistassa että tes-neuvotteluissa. Valtakunnallisessa neuvottelupöydässä kiistellään sekä rahasta että työhönsidonnaisuusajoista.

Alihankkijat saartoon

Keskiviikon vastaisena yönä uhkaa lisäksi AKT:n valtakunnallinen autoliikenteen lakko. Työtaistelu pysäyttäisi suuren osan bussi- ja kuorma-autoliikenteestä. Lakkovaroituksen piirissä on noin 140 yritystä ja 11 000 AKT:n jäsentä. Samalla alkaa työnantajien julistama työsulku. Kiistan sovittelu jatkuu maanantai-iltana. AKT:n hallitus on kutsuttu koolle tiistai-illaksi kello 18. Mikäli lakko alkaa, AKT laittaa myös työtaistelun piiriin kuuluvien kuorma-autoyrityksen alihankkijoiden kuljetukset saartoon. Muun muassa Kemianliitto, Paperiliitto, Elintarviketyöläisten liitto ja Liikealan ammattiliitto ovat saaneet AKT:ltä pyynnön, ettei näille alihankkijoille kuormattaisi sen kummemmin teollisuuden kuin kaupan tavaroita. AKT aloitti puolitoista viikkoa sitten kaupan tavaroiden käsittelyboikotin satamissa tukeakseen Tampereella lakkoilevia bussinkuljettajia. Toimet haluttiin tuolloin kohdistaa nimenomaan Palvelutyönantajien kenttään. Nyt mukaan tulee siis myös teollisuus.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.