Mainos

AKP:lle voitto Turkin vaaleissa

Turkin ankaran 10 prosentin äänikynnyksen ylitti vain kolme puoluetta. Vaalit ovat suurvoitto pääministeri Recep Tayyip Erdoganille.

Turkin hallitseva AKP-puolue pysyy vallankahvassa myös eilisten parlamenttivaalien jälkeen.

Kun noin 90 prosenttia äänistä on laskettu, AKP näyttää odotetusti saavan suurimman äänisaaliin. CNN-kanavan arvioiden mukaan sen kannatus on noin 47 prosenttia, jolloin se voisi muodostaa myös tulevan hallituksen yksin.

Arvioiden mukaan puolue olisi saamassa noin 340 edustajaa 550-paikkaiseen parlamenttiin.

-On selvää että jatkamme yksinämme vallankahvassa ja että Turkki pysyy vakaana, AKP:n edustaja Salih Kapusuz ennätti kertomaan alustavien tulosten paljastuttua.

AKP:n kilpakumppanien on tyytyminen paljon pienempiin prosentteihin. Suurimmalle oppositiopuolueelle CHP:lle on luvassa noin viidennes äänistä ja äärioikeistolaiselle MHP:lle vajaat 15 prosenttia.

Ennusteiden mukaan mikään muu puolue ei ylitä Turkin ankaraa 10 prosentin äänikynnystä. Parlamenttiin olisi kuitenkin vielä nousemassa kolmisenkymmentä sitoutumatonta ehdokasta, joista suurin osa on kurdeja.

Uskonnon asema jakaa kansaa

Vaalit ovat suurvoitto pääministeri Recep Tayyip Erdoganille, joka joutui määräämään maahan ennenaikaiset parlamenttivaalit, kun parlamentti ei onnistunut valitsemaan uutta presidenttiä. AKP:n kannattajien puheissa päällimmäisiksi nousivat maan talouskasvun ja vakauden säilyttäminen.

Vaikka AKP on onnistunut saamaan Turkin talouden voimakkaaseen kasvuun, puolueen politiikka pelottaa monia. Keväällä isot mielenosoitukset syyttivät sitä islamin liian voimakkaasta sekoittamisesta politiikkaan.

Turkissa uskonto ja valtio on haluttu pitää tiukasti erossa presidentti Atatürkin ajoista saakka. Esimerkiksi uskonnollisten symbolien, kuten islamilaisen päähuivin, käyttö julkisissa virastoissa ja kouluissa on kielletty. AKP:n on pelätty pyrkivän kiellon kumoamiseen.

Äänestysvilkkaus ennätyskorkea

Käynnissä olevasta lomakaudesta huolimatta vaalien äänestysvilkkauden arvioidaan nousevan yli 90 prosenttiin. Linja-auto- ja lentoyhtiöt järjestivät viikonlopuksi ylimääräisiä vuoroja, jotta kymmenettuhannet lomailevat turkkilaiset pääsivät äänestämään kotipaikkakunnilleen.

Monien äänestyspaikkojen edessä oli jonoa jo ennen niiden avautumista aamuseitsemältä, kun ihmiset halusivat välttää jonottamisen iltapäivän paahtavassa kuumuudessa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja