Aki Kaurismäki itketti yleisöä

Ohjaaja Aki Kaurismäen uusin elokuva sai yleisön kyyneliin Sodankylän filmifestivaaleilla. Le Havre nähtiin tänään ensimmäistä kertaa Suomessa.

– Tunnustan että tirautin ihan kunnolla muutamaan otteeseen, sanoo ohjaaja Dome Karukoski kollegansauutuuden katsottuaan.

– Se oli niin herkkä kuvaus vanhojen ihmisten välisestä rakkaudesta ja ihmisen välittämisestä toisestaan.

– Tämä on varmasti Aki Kaurismäen paras elokuva, vakuuttaa Karukoski.

Le Havre on kaurismäkeläistä minimalistista kerrontaa, herkillä kuvilla ja yksinkertaisilla repliikeillä on rakennettu vahvoja tunnelmia.

Tarina on sijoitettu ranskalaiseen satamakaupunkiin – Pohjois-Afrikan pakolaistulva tekee sitä viiltävän ajankohtaisen.

Aki Kaurismäki sanoo haluavansa osoittaa, miten riippuvaisia ihmiset ovat toisistaan, rotuun ja asemaan katsomatta.

– Ei ole keltaisia, vihreitä tai mustia ihmisiä vaan me elämme samalla planeetalla. Jos se hajoaa alta niin meidän olisi keskityttävä tärkeämpiin asioihin, sanoo Aki Kaurismäki.

Kaurismäki ei itse ehdi leffaan

Aki Kaurismäki on yksi Sodankylän elokuvafestivaalien käynnistäjä. 26 vuotta on kulunut mutta mies ei ole ehtinyt täällä katkoa yhtään elokuvaa kokonaan.

– Olin ensimmäiset vuoden tekniikan vastaava ja aina kun aloin katsoa leffaa jossakin, tuli tieto että jossain toisaalla kone oli epäkunnossa ja jouduin syöksymään sinne, kertoo Kaurismäki.

– Olen nähnyt paljon alkuja mutta en yhtään kokonaista elokuvaa. Siitä jäi sellainen trauma, etten katso täällä mitään.

Muualla mestari katsoo sitäkin enemmän elokuvia. Hänen ohjeensa alalle aikoville on katsoa paljon, paljon elokuvia, huonoja ja hyviä. Kaikesta oppii, sanoo Kaurismäki.

Katso Kaurismäen koko haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat