Mainos

Aki Kaurismäen uusi elokuva Cannesiin

Ohjaaja Aki Kaurismäen uusin elokuva on valittu Cannesin elokuvajuhlille. Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä -elokuva kilpailee pitkien elokuvien kilpailusarjassa 22 muun elokuvan kanssa.

Ohjaaja Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä on valittu toukokuun puolessa välissä alkavien Cannesin elokuvajuhlien pitkien elokuvien kilpailusarjaan. Parhaalle elokuvalle annettavaa Kultaista palmua, Oscareitten jälkeen merkittävintä elokuva-alan palkintoa tavoittelee kaikkiaan 22 elokuvaa.

Maailmanpolitiikan tämän hetken kuumin kiista ulottuu Cannesin valkokankaille, sillä kilpailusarjan elokuvien joukossa on kaksi Lähi-idän kriisiä käsittelevää elokuvaa, israelilaisen ohjaajan Amos Giatain Kedma ja palestiinalaisen Elia Suleimanin Divine Intervention.

Amerikkalaisista ohjaajista mukana ovat Magnolian ja Boogie Nights -elokuvan ohjaaja Paul ThomasAnderson elokuvallaan Punchdrunk Knuckle Love, Alexander Payne elokuvallaan About Schmidt, jonka pääosassa on Jack Nicholson sekä Michael Monroe amerikkalaista aseellista väkivaltaa käsittelevällä dokumenttielokuvallaan Bowling for Columbine. Kanadalainen David Cronenberg kilpailee elokuvalla Spider. Englantilaisista mukana ovat Mike Leigh (All or Nothing), Michael Winterbottom (24 Hour Party People) ja Ken Loach (Sweet Sixteen).

Toukokuun 15.-26. käytävässä kilpailussa ovat lisäksi mukana muiden muassa ranskalaisen Olivier Assayasin, italialaisen Marco Bellochion, kiinalaisen Zhang Ke Jian, iranilaisen Abbas Kiarostamin, portugalilaisen Manuel de Oliveiran ja venäläisen Alexander Sokurovin elokuvat. Roman Polanski on mukana elokuvallaan Pianisti.

Kilpailun juryn johtajana toimii David Lynch ja jäseninä ovat Christine Hakim, Sharon Stone, Michelle Yeoh, Bille August, Claude Miller, Raoul Ruiz, Walter Salles ja Re'gis Wargnier.

55. Cannesin elokuvajuhlien avauselokuva on Woody Allenin uutuus Hollywood Ending, joka esitetään kilpailusarjan ulkopuolella.

Esillä on vahvasti myös intialainen elokuva, Bollywoodin jättimäisestä tuotannosta on nähtävissä muun muassa toimintaelokuvistaan kuulun, vuonna 1988 kuolleen Raj Kapoorin ohjaustöitä.

Kolmas suomalainen elokuva pääsarjassa

Mies vailla menneisyyttä on kolmas suomalainen elokuva, joka on yltänyt pääkilpasarjaan Cannesissa.

Vuonna 1952 kilvassa oli mukana Erik Blombergin Valkoinen peura ja vuonna 1981 Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon Tulipää.

Mies vailla menneisyyttä on toinen osa Kaurismäen Suomi-trilogiasta, jonka aloitti työttömyydestä kertova Kauas pilvet karkaavat. Helmikuussa ensi-iltansa saaneen Mies vailla menneisyyttä -elokuvan on Suomessa tähän mennessä nähnyt yli 32 000 katsojaa.

Yhteiskunnan syrjäseuduilla elävien ihmisten ystävyydestä ja rakkaudesta kertovan elokuvan pääosissa ovat Markku Peltola ja Kati Outinen.

Cannesissa Aki Kaurismäki on lisäksi mukana usean ohjaajan kymmenminuuttisista elokuvista koostuvassa kaksiosaisessa elokuvassa Ten Minutes Older, jonka ensimmäinen osa The Trumpet esitetään juhlien Un Certain Regard -sarjassa. Aikaa käsittelevän The Trumpet -elokuvan muut ohjaajat ovat Victor Erice, Werner Herzog, Jim Jarmusch, Spike Lee ja Chen Kaige. Kaurismäen kymmenminuuttisen ohjaustyön nimi on Dogs Have No Hell.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.