Aker Yards tarvitsee nopeasti uusia laivatilauksia

Helsingin telakan viimeinen laivatilaus valmistuu näillä näkymin kesän jälkeen.

Aker Yardsin Suomen telakoilta voidaan joutua irtisanomaan työntekijöitä, mikäli uusia laivatilauksia ei pian saada. Tilanne on hankalin Helsingissä, jossa viimeinen laivatilaus valmistuu näillä näkymin syksyllä.

-Myyntimiehet kulkevat koko ajan maailmalla ja yrittävät tehdä laivakauppaa nykyisten tilausten jatkoksi. Laivamarkkinat eivät ole maailmalla huonot, vaan risteilyaluksille ja automatkustajalautoille on edelleen kysyntää, kertoo Aker Yardsin viestintäjohtaja Sinikka Railo.

Aker Yards työllistää Suomessa noin 3800 ihmistä, joista noin viisisataa työskentelee Helsingissä. Lisäksi yhtiöllä on toimipaikat Turussa ja Raumalla.

Jokaisella Aker Yardsin telakalla on tällä hetkellä rakenteilla kolme laivaa. Turussa ja Raumalla näkymät ovat kuitenkin paremmat, koska työtä on sovittuna Helsinkiä pidemmäksi ajaksi. Raumalla viimeisin laivatilaus valmistuu ensi vuoden keväällä. Turussa töitä on sovittuna syksyyn 2010 asti.

Railo korostaa, että yt-neuvotteluihin päädytään vasta, kun kaikki muut vaihtoehdot on läpikäyty.

-Jos tilauksia ei saada riittävän ajoissa, telakoilla on mahdollisuus tehdä laivakorjauksia. Irtisanomisia voidaan välttää myös niin, että henkilöstöä siirretään tarvittaessa Helsingistä muille Suomen telakoille tai vastaavasti muiden telakoiden töitä Helsinkiin, Railo kertoo.

Matkustajalauttoihin erikoistuneella Helsingin telakalla rakennetaan paraikaa lauttoja Viking Linelle ja Tallinkille. Telakan pääluottamusmies Mikko Mielonen ei toistaiseksi halua ennakoida mahdollisten yt-neuvotteluiden aloittamista.

-Tosiasiat ovat kuitenkin tosiasioita. Nykyisillä tilausmäärillä Helsingissä ei voi mitenkään riittää töitä kaikille, Mielonen sanoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat