Aker Yards myyntiin

Yhtiöllä on telakat myös Turussa, Raumalla ja Helsingissä. SAK vaatii telakoille suomalaisomistajia.

Norjalainen Aker panee telakkayhtiö Aker Yardsin myyntiin. Akerin on tarkoitus luopua koko 40 prosentin osuudestaan telakoista.

Aker perustelee telakkayhtiönsä myyntiä pääomien vapauttamisella muiden yhtiöidensä kehittämiseen. Aker Yardsin Suomen-telakat sijaitsevat Turussa, Raumalla ja Helsingissä.

Institutionaalisille sijoittajille myytävä osakepotti on eilisen pörssikursseilla arvoltaan noin 630 miljoonaa euroa.

Aker Yardsia hallitsee norjalaismiljardööri Kjell Inge Rökke, sillä telakkayhtiön muu omistus on hajautunutta. Toiseksi suurin omistaja on ruotsalainen pankki SEB 10 prosentin osuudella.

Akerin ja Aker Yardsin osakkeet lähtivät laskuun Oslon pörssissä.

SAK ja Metalliliitto: Telakoille pitäisi saada suomalaisomistaja

SAK ja Metalliliitto vaativat, että telakkayhtiö Aker Yardsiin palautetaan suomalaisomistusta. Liittojen mielestä valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus ja työeläkeyhtiöt voisivat ostaa ainakin osan telakkayhtiön myynnissä olevasta 40 prosentin osakepotista.

Suomalaisella omistuksella pystyttäisiin varmistamaan telakkatoiminnan tulevaisuus Suomessa, järjestöt perustelevat.

Aker Yardsin Turun telakalla työt jatkuivat normaalisti myyntiuutisesta huolimatta

Analyytikko: Aker Yardsin myynnin taustalla huippusuhdanne

EQ Pankin analyytikon Erkki Vesolan mukaan telakkayhtiö Aker Yardsin myymisen taustalla on risteilijöiden ja offshore-alusten rakentamisen huippusuhdanne.

Kun telakoilla menee hyvin ja osakekurssit ovat nousseet, voi Aker hivuttaa omistussiivunsa myyntihintaa korkealle, sanoo Vesola.

Vesola povaa, että todennäköisimmät Akerin siivun ostajat ovat telakkayhtiötä jo omistavat finanssisijoittajat. Muille laivanrakentajille, kuten italialaiselle Fincantierille, tuskin riittäisi 40 prosentin osuus Aker Yardsista.

Aker Yardsin työntekijät yllättyivät

Telakkayhtiö Aker Yardsin myyntiuutinen yllätti täysin työntekijät. Helsingin telakan luottamusmies Mikko Mielonen suhtautuu asiaan kuitenkin rauhallisesti, koska Helsingin, Rauman ja Turun telakoiden tilauskirjat ovat täynnä.

- Rökke on ennenkin koonnut yritysryppäitä ja laittanut ne myyntiin. Lisäksi osakkeiden kurssit ovat nyt ennätysmäisen korkealla, joten siinä mielessä myynti ei ollut täysin yllättävä, Mielonen sanoo.

Mielonen ei huolestu myyntiuutisesta senkään takia, ettei hän pidä myyntiä vihamielisenä yrityskauppana. Kysymyksiä omistajanvaihdos kuitenkin herättää.

- Rökke ja Aker ovat investoineet telakoihin ja kehittäneet niitä. Onko uusi omistaja yhtä aktiivinen, se jää nähtäväksi, Mielonen pohtii.

Helsingin telakalla työskentelee yhteensä toistatuhatta henkilöä Akerin sekä alihankkijoiden palveluksessa.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat