Mainos

Aker ostaa Alstomin ranskalaistelakat

Aker Yardsin mukaan uusi yhtiö pystyy vastaamaan suurten risteilyalusten kysyntään maailmanmarkkinoilla.

Ranskalainen konepajayhtiö Alstom myy telakkansa norjalaiselle Aker Yardsille. Yhtiöt ovat ilmoittaneet perustavansa uuden yhteisyrityksen, jonka osakkeista Aker Yards ostaa 75 prosenttia. Kauppahinnaksi on sovittu 50 miljoonaa euroa.

Alstom pysyy 25 prosentin vähemmistöomistajana telakkayhtiössä vuoteen 2010 asti. Silloin Aker ostaa loput osakkeet 125 miljoonalla eurolla. Alstom on sitoutunut vahvistamaan tappiollisen telakkayhtiön pääomaa 350 miljoonalla eurolla toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Kauppa toteutetaan Chantiers de l'Atlantiquen omaisuuden myyntinä. Uudelle telakkayhtiölle siirtyvät Alstom Marinen tilauskirjoissa olevat neljä risteilyalusta. Rakenteilla olevat LNG-tankkerit sen sijaan eivät kuulu kauppaan. Uusi yhtiö rakentaa ne valmiiksi alihankintatyönä.

Alstom Marinella on kaksi telakkaa, jotka sijaitsevat Saint-Nazairessa ja Lorientissa. Aker Yardsilla on ennestään 13 telakkaa viidessä maassa. Kauppa vahvistaa entisestään Aker Yardsin asemaa risteilyalusmarkkinoilla.

Alstom on ranskalainen konepajakonserni

Julin: Ranskalaistelakalta riittää töitä suomalaistoimittajille

Norjalaisen telakkayhtiön Aker Yardsin ja ranskalaisen konepajayhtiö Alstomin yhteisyritys ei vähennä töitä suomalaisilla telakoilla. Aker Yardsin risteilyalusten ja matkustajalauttojen liiketoimintajohtaja Yrjö Julin arvioi, että suomalainen meriteollisuusklusteri hyötyy kaupasta.

- Me tulemme nyt tarjoamaan suomalaisille meriteollisuusyrityksille mahdollisuutta tulla rakentamaan yhdessä meidän kanssa laivoja myöskin Ranskaan. Uskomme että sekä laitetoimittajat, materiaalitoimittajat, systeemitoimittajat, avaimet käteen -toimittajat, suunnittelufirmat ja niin poispäin saavat mahdollisuuksia, Julin sanoo.

Myös toiminta Aker Yardsin kolmella suomalaistelakalla jatkuu normaalisti. Helsingin, Turun ja Rauman telakoilla on Julinin mukaan tilauskantaa vuoteen 2008 asti.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 04.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.