Mainos

Aker Finnyardsin miljarditilaus peruutettiin

Aker Finnyards menetti Kreikasta tammikuun alussa saamansa vajaan miljardin markan matkustajalauttatilauksen. Yhtiö kertoi tänään, että tilaus on peruutettu. Syynä lauttatilauksen peruutukseen on Aker Finnayrdsin mukaan tilaajayhtiön omistajan vaihtuminen.

-Peruutuksen oikeudellisista seuraamuksista on käynnissä keskustelut, mutta samalla tilaajayhtiön uuden omistajan kanssa käydään nyt neuvotteluja tekniikaltaan toisenlaisesta laivasta, kerrottiin Aker Finnyardsista.
Kreikkalainen G A Ferries-yhtiö teki tammikuun alussa Aker Finnyardsin kanssa sopimuksen nopean auto-matkustajalautan toimittamisesta ja varasi option toiseen alukseen. Kaupan yhteisarvoksi ilmoitettiin vajaat miljardi markkaa. Edellytyksenä kaupalle oli julkisen telakkatuen saaminen. Kauppa- ja teollisuusministeriö käsittelikin yhtiön tukihakemuksen pikavauhtia ja Aker Finnyardsille myönnettiin nopeasti noin 43 miljoonaa markkaa telakkatukea toimitukseen. Tuki vastasi noin kahdeksaa prosenttia yhden aluksen kauppahinnasta.

G A Ferries -yhtiön enemmistö siirtyi viime kuussa Minoan Flying Dolphins (MFD) -yhtiölle. Uusi omistaja ilmoitti osake-enemmistön saatuaan samalla peruuttavansa Aker Finnyardsin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisen laivakaupan. Aker Finnyards ilmoitti keskiviikkona käyvänsä edelleen neuvotteluja myös useiden muiden sekä kreikkalaisten että muun maalaisten varustamoiden kanssa. Yhtiö uskoo tiedotteensa mukaan solmivansa lähiaikoina uusia sopimuksia "lähinnä auto-matkustajalautoista".

Raumalla suru puserossa


Miljardin markan matkustajalauttatilauksen peruuttaminen on raskas isku raumalaiselle telakalle. Jos neuvottelut eivät johda uuteen tilaukseen, telakalta jouduttaneen lomauttamaan lisää työntekijöitä. Telakan pääluottamusmies Gunnar Veijalainen luonnehti keskiviikkona peruutusta vaikeaksi asiaksi telakan johdolle ja työntekijöille.

Hän toivoi, että jostakin ilmaantuisi mahdollisimman nopeasti korvaava tilaus, sillä telakalla rakennusvaiheessa oleva alus on toukokuussa ohi työllistävimmän vaiheen. Kreikkalaislaivan töiden oli määrä alkaa piakkoin. Työn alla oleva matkustajalautta valmistuu lopullisesti ensi vuoden tammikuussa. -Töiden alkupäässä menee hiljaiseksi, enkä tiedä, ovatko lomautukset vältettävissä, Veijalainen huolehti. Telakalla on 825 työntekijää, joista tällä hetkellä on töissä noin 550. Tilauksen saamisesta kuluu 4-6 kuukautta, ennen kuin uuden laivan työt voivat alkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.