Mainos

Aker Finnyardsille miljardin lauttatilaus

Aker Finnyards on voittanut kilpailun nopean auto-matkustajalaivan toimittamisesta kreikkalaiselle G A Ferries-varustamolle. Kaupan arvo on lähes miljardi markkaa, kertoo toimitusjohtaja Kari Airaksinen.

Tilausta tavoitteli myös moni korealainen ja eurooppalainen telakka. Airaksisen mukaan kilpailun ratkaisi Aker Finnyardsin hyväksi hinta, laatu ja toimitusaika. Huippunopean aluksen toimitussopimus allekirjoitettiin Ateenassa viime keskiviikkona. Sopimukseen kuuluu myös yhden aluksen optio eli lisäosto-oikeus. Tilaus edellyttää Airaksisen mukaan valtion telakkatuen myöntämistä hankkeelle.

-Telakkatuki on EU-maissa käytössä kuluvan vuoden loppuun. Myös Suomen telakkateollisuudelle on luvattu tukea niin kauan, kuin se on EU:ssa voimassa, sanoi Airaksinen. Tuen enimmäismäärä on yhdeksän prosenttia. Keväällä 2001 toimitettavasta aluksesta tulee noin 150 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Aluksen nopeus on 29 solmua. Siihen sen kiidättää neljä yhteisteholtaan 50 000 kilowatin dieselmoottoria.

Alus tulee pääasiassa Kreikan kotimaan liikenteeseen. Aker Finnyards on kokenut "ropaxien" eli auto-matkustajalauttojen rakentaja. Telakka toimitti 90-luvulla kahdeksan tällaista alusta. Parhaillaan sillä on rakenteilla Irlantiin toimitettava, maailman suurin ropax. Aker Finnyardsilla on noin 1100 työntekijää. Irish Ferries -yhtiölle rakennettavan risteilylautan lisäksi sen tilauskirjassa on nopea ilmatyynyalus Suomen merivoimille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.