Mainos

Akava: Työntekijällä oikeus palkkaansa

Akavan puheenjohtajan mielestä palkanalennukset eivät ole mahdollisia taantuman aikana.

Huomenta Suomessa vierailleen Akavan puheenjohtaja Matti Viljasen mukaan alennukset eivät olisi mahdollista, koska työtätekevällä on oltava oikeus palkkaan.

- Lähtökohtaisesti tilanne on se, että ihminen ansaitsee palkkansa, ja sillä palkalla pidetään tätä suomalaisen yhteiskunnan ja ostovoimaa ja rakenteita ylhäällä ja pystyssä.

Viljanen suhtautuu epäillen myös ylimenovaiheen sopimuksiin.

- Harva teollisuuslaitos kykenisi sellaiseen sopimiseen, että tehdään joku ylivaiheen sopimus. Meillä on ikäviä kokemuksia ylivaiheen sopimuksista, jotka eivät ole pitäneet. Luottamusta ei ole siinä määrin, että me voisimme katsoa pitkän aikajänteen mallia ja tehdä sen mukaisesti käytännön tilanteeseen sopivia sopimuksia.

Koulutuspaikkoja vähennettävä

Moni akateemisesti koulutettu joutuu työttömäksi heti valmistumisensa jälkeen. Akavan puheenjohtaja Matti Viljasen mukaan kyse on siitä, että "yhteiskunta rakastaa koulutusta".

- On positiivinen asia, että koulutusta arvostetaan. Siksi näitä koulutuspaikkoja on Suomessa tiheään, ja se on nostanut koulutettujen määrää yli sen, mitä tällainen pieni kansakunta kykenee ottamaan vastaan. Koulutuksen laatu on se ratkaiseva asia, jolla Suomi pärjää maailmalla, ei niinkään se määrä.

Akavan mukaan päättäjien pitäisikin pohtia tarkkaan, mitä yhteiskunnassa kannattaa kouluttaa, jotta siihen ei tulisi vinoutumia.

Akavan puheenjohtaja Viljasen mukaan tietyillä aloilla aloituspaikkojen määrää on vähennettävä. Joillain aloilla olisi tilaa lisätä koulutusta, jolloin koulutusmääriä voitaisiin tasapainottaa.

- Siellä, missä on selvästi ylikoulutusta, siirrettäisiin opiskelupaikkoja niille aloille, joilla on selvästi vajausta. Esimerkiksi farmasian alalla on tilausta uusille ihmisille, täsmentää puheenjohtaja Viljanen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.