Mainos

Akava: Tupo tarpeen, mutta tekeminen vaikeaa

Akavan puheenjohtajan Mikko Viitasalon mukaan akavalaiset järjestöt ovat valtaosin vajaan kahden vuoden tulopoliittisen sopimuksen kannalla. Viitasalo arvioi kuitenkin Akavan liittokokouksessa Helsingissä, että epäilyt kokonaisratkaisua kohtaan kasvavat mm. eri sektoreiden erilaisen palkanmaksukyvyn takia.

Viitasalon mielestä tupon tekeminen on joka tapauksessa vaikeampaa kuin syksyllä 1995. Palkankorotukset ovat olleet pitkään matalat.
-Nyt saamme lukea lehdistä yhtiöiden hyvistä tuloksista, kasvaneista osingoista, johdon optioista, nousseista kantohinnoista ja niin edelleen. On selvää, että kuvattua taustaa vasten nousee paineita myös kohtuullisiin palkankorotuksiin osana ostovoiman lisäystä, Viitasalo sanoi.

Viitasalo huomautti liittokokouksen tiedotustilaisuudessa, että yksityisissä yrityksissä on palkanmaksukykyä. Sen sijaan julkisella sektorilla sitä ei ole, mikä lisää tupoepäilyä.

Akava ei ole vielä lyönyt kiinni lopullisia tupotavoitteitaan, vaan tekee sen vasta syksyllä. Keskusjärjestö on kartoittanut jäsenjärjestöjen näkemyksiä tavoitteista. Niiden mukaan palkankorotusten olisi koostuttava yhdestä tai useammasta prosentuaalisesta yleiskorotuksesta sekä prosentuaalisista järjestelyvaratyyppisistä eristä.

Akavalaisten järjestöjen mielestä seuraavan sopimuskauden olisi oltava vajaan kahden vuoden mittainen. Viitasalon mukaan syksyllä 1999 päättyvä sopimuskausi olisi käytännöllinen senkin vuoksi, että silloin olisi vielä mahdollista neuvotella seuraavan palkkaratkaisun ja vuotta 2000 koskevan veroratkaisun mahdollisesta yhteensovituksesta.

Verotus ei saisi ajaa ulkomaille

Viitasalon mielestä seuraava tulopoliittinen ratkaisu on joka tapauksessa vero- ja palkkaratkaisun ja työelämän kehittämisen yhdistelmä. Viitasalo vaati, että valtion tuloverotusta on laskettava ja palkkasuhteita muutettava koulutettujen eduksi. Erilliset nais- ja matalapalkkaerät eivät ole akavalaisten mieleen.

Akavan julkisen sektorin neuvottelujärjestöä vetävä OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi totesi, että edellisessä tuporatkaisussa sovittu nais- ja matalapalkkaerä oli epäonnistunut. Kangasniemen mielestä laajaa tupoa kannattaa tavoitella. Se voidaan hänen mukaansa kuitenkin saman tien unohtaa, jos yksikin merkittävä ala jää ratkaisun ulkopuolelle. Ehdoton ehto uudelle tulopoliittiselle sopimukselle on Kangasniemen mielestä tasasuhtainen ansiokehitys.

Akavan Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön YTN:n puheenjohtaja Matti Viljanen huomautti, että työ- ja virkaehtosopimusten ulkopuolella olevilta ovat osin saamatta naispalkkaerän lisäksi myös yleiskorotukset.

Työajan lyhennykset pidemmissä pätkissä

Tupopöytään tarjottu työajan lyhennys ei akavalaisia innosta, jos sillä tarkoitetaan päivittäisen tai viikottaisen työajan lyhentämistä. Viitasalon mukaan akavalaisia kiinnostavat enemmän pidemmät vapaat, kuten esimerkiksi työvuorotteluvapaat.

Toisaalta Akavan kentässä ongelmana on päivittäisen työajan pidentyminen. Viime vuoden marraskuun tilaston mukaan akavalaisten kokonaistyöaika oli 43,1 tuntia viikossa. Kaikkien toimihenkilöiden työaika oli 38,2 tuntia viikossa.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.