Mainos

Akava suunnittelee työnhakuboikottia

Akavan puheenjohtaja Mikko Viitasalo suosittelee Akavan jäsenjärjestöjen jäseniä välttämään työnhakua sellaisiin kuntiin, jotka lomauttavat henkilökuntaansa ilman riittäviä perusteita.

Erityisesti opettajien lomautuksista huolestunut keskusjärjestö aikoo käsitellä asiaa ensi viikolla kokoontuvassa Akavan hallituksessa. Akava on laatinut listan kunnista, jotka ovat sen mukaan lomauttaneet akavalaista henkilökuntaa, vaikka kuntien talous on hyvässä kunnossa. 36 tutkitun, lomautuksia tehneen kunnan joukosta on poimittu yhdeksän järjestön mielestä kaikkein räikeintä tapausta.

Viitasalon mukaan lomautuskysymykset ja opettajien ansiomenetykset on myös otettava huomioon, kun työmarkkinajärjestöt kokoontuvat vuoden kuluttua tarkastelemaan ansiokehitystä ja tupo-sopimuksen mukaisten päämäärien toteutumista. Viitasalo pitää lomautuskysymystä kynnyskysymyksiä myös Akavan suostumiselle keskitettyihin ratkaisuihin.

Kuntaliitto torjuu Akavan syytteet lomauttajakunnista

Kuntaliitto kummeksuu Akavan ja Opettajien ammattijärjestön OAJ:n kuntiin jatkuvasti kohdistamia syytöksiä. Kuntien etujärjestö torjuu myös palkansaajajärjestön tänään esittämät väitteet, että yhdeksän kuntaa olisi syyllistynyt henkilökuntansa lomautuksiin, vaikka niiden talous ei ole poikkeuksellisen heikossa kunnossa. Kuntaliiton mielestä näiden kuntien talous on siinä tilassa, että myös henkilöstösäästöihin on jouduttu.

Kuntaliitto katsoo, että kunnan talous on kohtuullisessa kunnossa, jos vuosikate on vähintään 1500 mk/asukas. Kuntaliiton laskujen mukaan ilman henkilöstösäästöjä mainittujen kuntien vuosikatteet vaihtelisivat 239 markan ja 384 markan välillä. Kuntaliitto korostaa kannanotossaan, että henkilöstömenoissa toimet on kohdennettu tasapuolisesti niin sosiaali-, terveys- kuin opetuspalveluihinkin. Opettajien säästöosuutta ei voida maksattaa muilla ammattiryhmillä.

Kuntaliitto muistuttaa, että kunnissa on tarjottu myös opettajille paikallisia säästösopimuksia, joilla lomaukset olisi voitu välttää. OAJ:lle sopimukset eivät kuitenkaan ole kelvanneet. Sen vuoksi talousvaikeuksiin ajautuneille kunnille ei Kuntaliiton mielestä ole jäänyt muuta mahdollisuutta kuin turvautua lomautuksiin. Kuntaliiton mukaan kunnat ovat ajautuneet taloudellisiin vaikeuksiin ennen kaikkea suurten valtionosuus- ja veroleikkausten takia.

Lomautuksista tutkintapyyntö oikeuskanslerille

Kaksi kristillisten kansanedustajaa on jättänyt oikeuskansleri Paavo Nikulalle selvityspyynnön siitä, toteutuuko opettajien lomautuksissa hallitusmuodon takaama yhdenvertaisuus. Toimi Kankaanniemen ja Päivi Räsäsen tänään jättämässä selvityspyynnössä halutaan oikeuskanslerin lisäksi tutkivan, toteutuuko kaikissa kunnissa niin ikään perustuslain takaama oikeus perusopetukseen. Kansanedustajat kysyvät, kuinka pitkäksi ajaksi opettajat voidaan lomauttaa, jotta julkisen vallan voidaan vielä katsoa turvaavan tämän perusoikeuden. Kirjelmässä toivotaan lisäksi vastausta siihen, onko hallitusmuotoon perustuva kuntien itsehallinto ja siihen perustuva oikeus lomauttaa opettajia vahvempi säädös kuin jokaiselle ihmiselle hallitusmuodossa säädetyt perusoikeudet.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.