Mainos

Akava: Suomi hukkaa ulkomaalaisten osaamisen

Suomi tuhlaa voimavaroja, kun monet Suomessa asuvat korkeasti koulutetut maahanmuuttajat työskentelevät koulutustaan vastaamattomissa töissä. Akava kiinnitti asiaan huomiota Porin SuomiAreenalla.

– On pahimmanlaatuista tuhlausta, että korkeasti koulutetut maahanmuuttajat päätyvät liian vaatimattomiin tehtäviin tai työttömiksi, kun tarjolla ei ole täydennyskoulutusta tai sopivia kielikursseja. Nämä ihmiset turhautuvat, ja koko yhteiskunnan voimavaroja valuu hukkaan, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoi.

Maahanmuuttajien työllistymistä koulutustaan vastaavaan työhön ei seurata, joten tarkkoja tilastoja asiasta ei ole.

– Suomalaiset yritykset tarvitsevat yhä enemmän kansainvälistä ammattitaitoa. Lisäksi työikäisten määrä Suomessa laskee. Siksi olisi järkevää hyödyntää jo maahamme tulleita osaajia, Fjäder muistutti.

Suomesta lähtee ulkomaille enemmän korkeasti koulutettuja kuin maahan tulee.

Asenteita on vaikeinta muuttaa

Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työllistymisessä on monia ongelmia: esimerkiksi tutkintojen tunnustaminen, täydennyskoulutus ja kielitaidon tukeminen.

– Vaikeampaa on vaikuttaa työelämän asenteisiin. Suomalaiset työnantajat arastelevat edelleen muiden kuin suomalaisten työntekijöiden palkkaamista, Akavan Fjäder pohti.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder osallistuu huomenna Porissa "Maisterit mopin varressa" -keskusteluun. Keskustelu käydään klo 10.30 Porin kaupungintalon pihalla. Mukana ovat myös diplomi-insinööri Yan Karppanen ja Vuoden 2010 Pakolaisnainen Nasima Razmyar.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.