Mainos

Akava ryhtyisi valmistelemaan työaikapankkia

Ylityöt venyttävät monen korkeasti koulutetun työviikon käytännössä kuusipäiväiseksi. Akavan puheenjohtaja Risto Piekka aloittaisikin heti liittokierroksen jälkeen neuvottelut työaikapankin ja sapattirahaston toteuttamisesta, jotta palkansaajat pääsisivät pitkille vapaille kohentamaan ammattitaitoaan ja työssä jaksamistaan. Akava esitti työaikapankkia ja sapattirahastoa jo vuosi sitten. Järjestö ei ole sittemmin viilannut malliaan kovin yksityiskohtaiseksi, jotta se voitaisiin yhteistyössä muokata kaikille palkansaajajärjestöille kelpaavaan muotoon. Keskusteluille toivotaan alkua heti tulokierroksen kiireiden hellitettyä.

Työaikapankkiin kerättäisiin vapaata mm. säästövapaista, ylitöistä ja pekkaspäivistä. Vapaan ajalta maksettaisiin normaali palkka. Sapattirahastoon ohjattaisiin tietty osa palkasta tai tulospalkkioista, ja ne maksettaisiin ulos sopimusvapaan aikana. Piekan mukaan työssä jaksaminen vaatii monipuolisia, eri henkilöstöryhmille räätälöityjä malleja. Myös vuorotteluvapaakokeilua on jatkettava.

Moni venyttää päivää palkatta


Piekka perustelee hankkeita Akavan jäsenistön kokemuksilla. tänään esitellyn työmarkkinatutkimuksen mukaan 70 prosenttia akavalaisista tekee ylitöitä. Keskimääräinen viikkotyöaika nousee 43:een ja viikottainen ylityötuntien määrä 7 tuntiin. Eniten ylityötunteja tekevät seurakunnissa ja valtionhallinnossa työskentelevät. Vaikka virallisesti ns. kokonaistyöajan piirissä on vain työyhteisöjen ja yritysten terävin kärki, joka viides akavalainen katsoo noudattavansa kokonaistyöaikaa.

-He eivät useinkaan miellä tekevänsä ylitöitä, vaikka tekevätkin keskimäärin 46-tuntisia työviikkoja, kertoi Akavan tutkija Ulla Aitta. Yli 40 prosenttia vastaajista ei saa korvausta ylitöistä tai ne sisältyvät peruspalkkaan. Yleisin korvaustapa on se, että kukin ylityötuntimäärä tuo yhtä monta tuntia vapaata. Vain kuusi prosenttia saa ylityöt työaikalakien ja työ- tai virkaehtosopimusten mukaan korotettuna. Vapaaseen oikeutetuista joka kymmenes ilmoittaa, että käytännössä ylityövapaat jäävät pitämättä.

Aitta huomautti, että ylityöt saadaan kuriin vain, jos yritykset saadaan pitämään kunnon työaikakirjanpitoa. Työmarkkinatutkimus tehtiin viime loka-marraskuussa. Kyselyn saaneista 8100 akavalaisesta reilut puolet vastasi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.