Mainos

Akava moittii hallituksen veroratkaisua liian pieneksi

Akateemisten alojen järjestö Akava moittii hallituksen veroratkaisua liian pieneksi.

Akavan mukaan hallituksen olisi pitänyt ensimmäisenä alkaa korjata tuloverotuksen jyrkkää progressiota, joka heikentää palkkapolitiikan kannustavuutta. Sen mielestä palkansaajien verotusta on laskettava kaikilla tulotasoilla niin sanottujen vanhojen EU-maiden keskitasoon ja alennettava ylin marginaaliveroaste 50 prosenttiin.

Puheenjohtaja Matti Viljasen mielestä hallituksen pitäisi korjata tämä epäkohta eikä alentaa veroja tasaisella juustohöylämenetelmällä.

Toimihenkilöitä edustavan STTK:n mielestä hallituksen veroratkaisu on pääpiirteissään perusteltu. Valtiovarainministeriön arvio palkansaajien ostovoiman kehityksestä on kuitenkin erittäin optimistinen, STTK sanoi tiedotteessaan. Luvattua enemmän lisää rahaa tarvittaisiin esimerkiksi nuorten mielenterveyspalveluihin ja vanhustenhuoltoon.

SAK olisi painottanut kevennyksiä vielä enemmän pieni- ja keskituloisille. Palkansaajien ostovoimakehitys jää riippumaan suuresti hintojen nousuvauhdista, järjestö totesi tiedotteessaan. SAK myös aikaistaisi suhdannetilanteen muuttumisen vuoksi liikenne-, energia- ja muita julkisia hankkeita.

Yrityspuoli hyrisee tyytyväisyyttä

Yrityselämä hyrisee tyytyväisyyttä valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen tuloverotuslinjauksiin. Suomen Yrittäjien kannanoton mukaan kevennysehdotus on perusteltu ja oikein mitoitettu.

- Kaavaillut veronkevennykset tukevat ostovoimaa, työllisyyttä ja talouskasvua, joten on sopivaa, että ansiotulojen verotusta kevennetään samalla johdonmukaisuudella koko hallituskauden ajan. Jo tulevan syksyn aikana on lisäksi varmistettava, että yrittäjyyden kiinnostavuutta rasittava yritysverouudistukseen jäänyt ongelma pienen nettovarallisuuden yritysten verotuksessa korjataan.

Keskuskauppakamarin mielestä valtiovarainministeriön esitys ansiotuloverotuksen keventämiseksi 800 miljoonalla eurolla on suhdannenäkymät huomioon ottaen hyvin perusteltu.

-Tässä suhdannetilanteessa on tärkeää, että palataan aidolle tuloverotuksen keventämisen linjalle. Talouskasvun hiipuessa veronkevennykset ovat tarpeen ostovoiman turvaamiseksi. On myös hyvä, että kevennykset kohdistetaan kaikkiin tuloluokkiin, toteaa Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Pauli K. Mattila kannanotossa.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK tukee valtiovarainministeriön veroehdotuksia. Menopuolella VM:n esittämä panostus yliopistokoulutukseen on EK:n mielestä tervetullut, mutta perusrahoitus uhkaa edelleen jäädä riittämättömäksi pitkään jatkuneen vajauksen vuoksi.

EK on huolissaan myös liikenneväylien kunnosta. Perusväylänpitoon tarvitaan kaikkiaan noin 200 miljoonan euron vuosittainen tasokorotus. EK odottaa päätöksiä hallituksen budjettiriihessä elokuussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.