Mainos

Akava kavahtaa terveydenhuollossa työskentelevien taustasyyniä

Akava ei kannata oikeusministeriön työryhmän esitystä, jonka mukaan terveydenhuoltoalalla työskentelevien rikostaustat tarkastettaisiin aiempaa tarkemmin.

Akavan mielestä terveydenhuoltoalan ammattilaisten perusoikeuksia ei saa rajoittaa kohtuuttomasti, vaikka potilaiden hengen ja terveyden suojaaminen onkin tärkeää.

Akava kritisoi erityisesti sitä, että hyvin suuri joukko erilaisia rikosnimikkeitä voitaisiin antaa työnantajien tietoon. Esityksessä ei myöskään järjestön mielestä perustella tarpeeksi sitä, miten kaikki rikostyypit todella ennustaisivat terveydenhuoltoalan ammattilaisen käyttäytymistä.

Työryhmän ehdotuksen mukaan huomioon otettaisiin sellaiset rikokset, jotka ovat kohdistuneet esimerkiksi potilaan oikeuksiin, henkeen ja terveyteen. Myös törkeä rattijuopumus ja huumausainerikokset huomioitaisiin, koska ne voivat vaikuttaa kykyyn toimia ammatissa.

Lisäksi Akava vaatii, että ennen rikostietojen luovutusta asiassa olisi kuultavia asiantuntijoita, kuten psykiatrian tai oikeuspsykiatrian ammattilaisia.

Ryhmän suunnitelmien mukaan työnantajat voisivat selvittää työntekijöidensä rikostaustan suoraan rekisteristä.

Akavan lisäksi ehdotusta vastustavat muun muassa Tehy, Suomen Lääkäriliitto, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä Suomen Psykologiliitto.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.