Mainos

Akava: Amk-opintoja karsittava

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan korkeasti koulutettujen työllisyys ei ole kehittynyt suotuisalla tavalla. Talouslaman lisäksi Akavan talouspoliittisen yksikön johtaja Pekka Immeli löytää tilanteeseen merkittäviä rakenteellisia syitä.

Immelin mukaan yksi merkittävä rakenteellinen ongelma on se, että ammattikorkeakouluista valmistuu liikaa ihmisiä.

- Yleinen työllisyys on säilynyt viime vuoden tasolla, mutta korkeasti koulutettujen työttömien työnhakijoiden määrä on noussut kahdella tuhannella. Tästä kahdesta tuhannesta koulutetusta työttömästä paljon yli puolet on valmistunut ammattikorkeakouluista, Immeli toteaa.

Immelin mukaan korkeakoulujen rahoituksen uudistamisessa tulisi pohtia, kuinka korkeakoulusta työllistytään.

- Ammattikorkeakouluista tulee koko ajan liikaa työvoimaa. Mutta täytyy muistaa, että on myös paljon korkeakoulutettuja ryhmiä, joilla työttömyys ei ole muuttunut, kuten farmaseutit, lääkärit, hammaslääkärit ja psykologit.

Akateemisista työttömistä suuri osa on Immelin mukaan vastavalmistuneita. Immelin mielestä ammattikorkeakoulutuksen lisääminen aikoinaan niin voimakkaasti oli virhe ja tätä pitäisi nyt supistaa.

- Mitä taas tulee näihin vastavalmistuneisiin, niin käynnissä olevissa budjettineuvotteluissa tulisi huolehtia, että nuorten työllistämistuet osuisivat täysimääräisesti myös yli 25-vuotiaisiin vastavalmistuneisiin. Nyt siellä on 25 vuoden raja, että esimerkiksi 28-vuotias vastavalmistunut ei ole täysimääräisesti tämän tuen piirissä, Immeli sanoo.

Immeli uskoo, että korkeimmin koulutettujen ammattiryhmien työllisyys tulee paranemaan vuoden sisällä.

(MTV3)

Katso Pauli Poutasen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.