Mainos

Akateemisten työllistyminen vaatii omatoimisuutta

Akateemisesti koulutetun työpaikka on tuoreen tutkimuksen mukaan yhä useammin työnhakijan oman aktiivisuuden varassa. Työpaikkaa on ryhdyttävä hakemaan ns. piileviltä työmarkkinoilta. Turun yliopiston tutkija Anne Rouhelo sanoo tutkimusraportissaan, että akateemisesti koulutettujen työllistyminen nopeasti muuttuvassa työelämässä ei ole itsestään selvä asia. Osaamisvaatimukset ovat kasvaneet ja työnhakijoiden on oltava aktiivisia oman osaamisensa markkinoijia.

-Tulevaisuus näyttää olevan aktiivisten ja kielitaitoisten EU-kansalaisten, jotka sukkuloivat tottuneesti kansainvälisillä työmarkkinoilla. Tulevaisuuden työtehtävissä pärjääminen edellyttää vaativaa ja monipuolista osaamista sekä kykyä sopeutua muutoksiin. Tutkija korostaa, että akateemisten tulisi entistä valppaammin etsiä töitä avoimien työmarkkinoiden lisäksi ns. piileviltä työmarkkinoilta, koska niiltä työllistyy tehokkaammin. -Piilevien työmarkkinoiden keskeinen piirre on se, että työtehtävää ei julisteta avoimesti haettavaksi, eikä niihin työllistytä työpaikkailmoitusten kautta.

Työllistymiskanavina toimivat sen sijaan erilaiset kontaktiverkostot sekä oma-aloitteinen työnhaku. -Työnantajille piilevien työmarkkinoiden käyttö säästää kustannuksia ja tuo hyviä työnhakijoita. Lisäksi piilevät työmarkkinat mahdollistavat nopean reagoinnin ajankohtaisimpiin rekrytointitarpeisiin, muistuttaa Rouhelo. Akateeminen työllistyminen, tulevaisuuden muutostuulet ja piilevät työmarkkinat -tutkimusraportti esittelee asiantuntijoiden näkemyksiä työelämästä ja sen muutostrendeistä vuoteen 2010 mennessä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.