Mainos

Ajoseurantalaite hillitsi nuorten kaasujalkaa – silti 200 km/h -nopeuksia

Ajoseurantalaite hillitsi 18-vuotiaiden kaasujalkaa, mutta ei kaikkien kohdalla. Laite kertoi eräänkin nuoren miehen kaasutelleen lähes 200 kilometriä tunnissa, kertoo Itä-Suomessa toteutettu tutkimus.

Autoon asennettava digitaalinen laite rekisteröi kiihdytykset, jarrutukset ja ajonopeudet. Tutkimuksessa oli mukana 15 juuri ajokortin saanutta nuorta Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta.

Tulosten mukaan etenkin seurannan alussa laite vähensi ylinopeuksia. Lähes kaikki mukana olleet nuoret pitivät laitetta hyödyllisenä.

Osa kuitenkin epäilee, että saatu hyöty ei välttämättä jää pysyväksi.

– Varmasti se vähentää riskinottoa niin kauan, kuin se laite on kiinni autossa. Sen jälkeen se on hiukan henkilöstä kiinni, että vaikuttaako se siitä eteenpäin, arvelee Susanna Holma.

Poliisin mukaan ajoseurantalaitteen määräämistä voitaisiin ehkä käyttää ajokiellon sijaan. Asia vaatisi kuitenkin lainmuutosta.

– Se toimisi ikään kuin alkolukko toimii rattijuoppojen kohdalla. Pakolla se täytyisi kuitenkin saada aikaan, koska ilman sitä tämä ei tutkimuksen mukaan toimi, sanoo rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Pohjois-Savon poliisilaitokselta.

Laitteesta saatava tieto helpottaisi myös liikenneturmien tutkintaa, koska laite kertoisi yksityiskohtaisia tietoja ajotilanteesta ennen onnettomuutta.

Ajoseurantahankkeen toteuttivat Pohjois-Savon ely-keskus ja kaksi autokoulua. Ohjausryhmässä olivat mukana poliisi ja Liikenneturva.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.